×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Pistoolit (1946–2018) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–2018 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2018) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2018) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon Cookies

Google Translator

WAFFENLAGER.NET
Suomalainen asesivusto


Blaser D99 Super Luxus


Yleistä

Drillinki on metsästykseen tarkoitettu taittopiippuinen yhdistelmäase. Siinä on yleensä kaksi haulipiippua ja yksi rihlattu luotipiippu. Yleensä luotipiippu on sijoitettu haulipiipun alle, mutta Blaser D99 -drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle. Kun luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle, ei tähtäyslinja muodostu tarpeettoman korkeaksi. Matala tähtäyslinja puolestaan helpottaa oleellisesti korkeusennakon ottamista eri pituisille ampumaetäisyyksille.

Saksalainen Blaser Jagdwaffen GmbH asetehdas aloitti drillinkien valmistamisen 1960-luvun lopulla. Blaserilla on Saksassa pitkät perinteet maineikkaana laatuaseiden valmistajana.

Blaser D99 Super LuxusBlaser D99 Super Luxus Zoom

Rakenne

Blaser D99 -drillingissä on kolme piippua (pituus 57,5 cm), joista kaksi on puolisuppealla supistuksella varustettua haulipiippua (20/76) ja yksi rihlattu kivääripiippu .(243 Win.). Kivääripiipulle on olemassa useita eri kaliiperi vaihtoehtoja (mm. .222 Rem, .243 Win, 6.5x55SE, .308 Win., 30-06, 7x57R, 7x65R, .30 R Blaser, 8x57 IRS ja .500 N.E.).

Aseessa on kaksi liipaisinta. Taempi liipaisin on tarkoitettu pelkästään vasemman puoleiselle haulipiipulle. Toinen liipaisin puolestaan on tarkoitettu piipun vaihtimen kanssa luotipiipulle ja oikean puoleiselle haulipiipulle. Eli kun piipunvalitsin on yläasennossa, laukeaa etuliipaisimella luotipiippu.

Snellaria eli laukaisun herkistäjää aseessa ei ole, koska laukaisu on ilman sitäkin todella hyvä. Aseessa on ns. Double Lock System, mikä tarkoittaa, että ase virittyy vasta kun ampuja virittää sen työntämällä virittimen etuasentoon. Normaalisti drillingit virittyvät, kun ase taitetaan ja suljetaan, kuten tavalliset haulikotkin.

Blaser D99:ssä on ns. Jäger-sulkumekanismi, jossa on erillinen iskupohja, sisältäen iskuripiikit. Jäger-sulku on erittäin vahva ja mahdollistaa kevytmetallien käytön muualla lukkorungossa, joka puolestaan pienentää aseen kokonaispainoa.

Blaser D99 Super Luxus
Blaserin Jäger-sulku

Piiput

Luotipiippu on vapaasti värähtelevä (Thermo Stabil), eli sitä ei ole juotettu haulipiippuihin kiinni. Tästä on etuna se, ettei osumapiste muutu piippujen lämpölaajentumisen myötä. Piiput ja patruunapesät on valmistettu kylmätakomalla, kovimmasta mahdollisesta teräslaadusta. Lukkorunko on anodisoitu ja piipun pinta nitratisoitu, taatakseen maksimaaliseen suojan ruostetta vastaan. Piipun sisäpinta ja patruunapesän sisus on kiillotettua terästä ja vaativat siten normaalin aseen huolenpidon (puhdistus ja öljyäminen).

Aseen haulipiiput kestävät teräs- ja magnum-patruunoiden ampumisen. Asetarkastuskeskus on lyönyt aseeseen tätä osoittavan merkinnän, Saksan kotka jonka alla V-kirjain, sekä lilja-merkki. V-kirjain = Verstärkter Beschuss eli vapaasti suomennettuna, ase kestää magnum-patruunoiden suuremman kaasunpaineen. Ranskan lilja-merkki puolestaan tarkoittaa, että aseen haulipiipuilla voi ampua teräshauleilla ladattuja patruunoita.

Blaser D99 Super Luxus
Aseen malli ja kaliiperimerkinnät, sekä sarjanumero

Varmistin

Blaserissa ei ole mekaanista varmistinta. Tämä johtuu siitä, että normaalissa metsästystilanteessa ase ei ole viritettynä, vaan se viritetään ennen laukaisua aseen kaulalla olevalla käsivirittimellä, jonka jälkeen ase on heti ampumavalmis. Jos ase on viritetty, mutta laukausta ei kuitenkaan ammuttu, voidaan ase ottaa pois vireestä yksinkertaisesti painamalla käsiviritinvipu takaisin perusasentoon, jolloin iskujousi päästetään turvallisesti vireestä.

Tämän viritinvivulla suoritettavan vireestä vapauttamistoiminnon ansiosta, ei välttämättä tarvitse tehdä tyhjälaukauksia, eikä täten myöskään klikkipatruunoita tarvita. Aseen vapauttaminen vireestä ilman tyhjälaukauksia myös säästää aseen koneistoa.

Tukki

Aseen tukki on valmistettu Kaukasus-vuoristossa kasvaneesta pähkinäpuusta, missä karu ilmasto, erityisesti pitkät kylmät talvet saavat puun kasvamaan erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi kaunista. Aseessa käytetty pähkinäpuu on yli 300 vuotta vanhaa.

Blaser aseiden tukkipuut on luokiteltu 11-laatuluokkaan. Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä kalliimpi se on. Tukin saa myös erityisellä ”Super Finish” käsittelyllä. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan erillisellä tukkiöljyllä.

Tällä sivulla esitetyn aseen tukkipuu on luokkaa 7 (Grade 7). Etutukki on leveämpää mallia ja sen pää on tummempaa puuta. Poskipakan muoto on mallia Bavaria ja etutukki on mallia Beavertail (majavanhäntä), mikä tarkoittaa, että etutukki on normaalia leveämpää mallia. Myös aseen tukkiin on valittavissa erilaisia kaiverruksia.

Tukin sisään on asennettavissa rekyylinvaimennin (Kickstop), joka vaimentaa aseen rekyyliä noin 20 %. Vaimennin on teräslieriö, joka on täytetty volframi helmillä. Vaimennin lisää hieman aseen painoa, mutta kuten sanottu pienentää rekyyliä ja lisäksi vakauttaa asetta.

Blaser D99 Super Luxus
Blaser D99 Super Luxus takatukki (puuluokka 7)

Kaiverrukset

Aseen metalliosiin on olemassa erilaisia kaiverrusmalleja. Kalleimmissa käsin tehdyissä kaiverruksissa käytetään kultaa. Sivulla esitetyn D99 Super Luxus -mallin pitkissä sivulevyissä on käsin tehdyn tammenlehvä kaiverruksen ympäröimänä metso (vasen puoli) ja teeret (oikealla puolella). Myös liipaisin kaaressa ja piipussa on tammenlehvä kaiverrukset. Lisäksi pistoolikahvan alapinnalla on metallilaatta, johon on kaiverrettu omistajan nimikirjaimet. Sivulla esitetyn aseen kaiverrukset on tehnyt sertifikaatti todistuksen mukaan mestari kaivertaja Mückenheim.

Blaser D99 Super Luxus
Oikeanpuoleisen sivulevyn "taistelevat teeret" kaiverrus
Blaser D99 Super Luxus
Vasemmanpuoleisen sivulevyn "Metsot" kaiverrus
Blaser D99 Super Luxus
Tammenlehvä kaiverrus aseen yläpinnalla
Blaser D99 Super Luxus
Tammenlehvä kaiverrus aseen alapinnalla ja liipaisin kaaressa
Blaser D99 Super Luxus
Ase toimitetaan siistissä asekotelossa

Zeiss Victory V8

Kuvassa olevan aseen kiikaritähtäimeksi on valittu valovoimainen tähtäinkiikari, Zeiss Victory V8 (2.8-20x56). Kiikari on kiinnitetty aseeseen kiskomallisella Blaser-pikajalalla. Kiikari on fyysisiltä mitoiltaan 343 mm pitkä ja painaa 800 grammaa. Katseluetäisyys on 95 mm.

Zeiss Victory V8 -kiikaritähtäimessä käytetään 36 mm runkoputkea ja siinä FL-linssejä (Fluoride Lenses), sekä SCHOTT HT High Transmission-lasia, mitkä yhdessä mahdollistavat 92 % valonläpäisyn. Tästä johtuen kiikaria pidetään yhtenä kaikkein valovoimaisimmista. Kiikarissa on myös uusi ASV-ominaisuus. ASV on pitkän matkan luodin putoaman kompensoija. Kiikari on varustettu Reticle 60 tähtäinristikolla, jossa on valaistu punainen piste. » lue lisää

Blaser D99 Super Luxus
Zeiss Victory V8 kiinnitys Blaser-pikajalkakiinnityksellä (kiskokiinnitys)

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Würtembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäinen asemalli oli Blaser ”60” BBF haulikkorihla. Ensimmäisen kymmenen toimintavuotensa aikana Blaser valmisti yli 100 000 kappaletta R93- pulttilukkoista metsästyskivääriä.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee 350 työntekijää, jotka valmistavat R8- ja R93 -metsästyskiväärejä, BBF95- ja 97 -haulikkorihloja, D99-drillinkejä ja F3-haulikkoja. » lue lisää

Blaser D99 Super Luxus

Lähdeluettelo

  • Blaser D99 ohjekirja
  • Blaser, url: http://www.blaser.de, 29.4.2014
  • Zeiss, url: http://www.zeiss.com, 29.4.2014
  • All Optics, url: http://www.alloptics.fi, 29.4.2014
  • 7x57r: Insinöörilaite – Blaser D99, url: http://7x57r.blogspot.com, 3.7.2014

★ 17.7.2014 (✪ 16.12.2014)

Waffenlager.net - Copyright © 2018 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.