×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Sotilaspistoolit Pienoispistoolit Taskupistoolit Vanhat kiväärit Metsästyskiväärit Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaattikiväärit Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon
Authors Contact Us Copyright FAQ

Zeiss Victory Z-point


Yleistä

Zeiss Victory Z-point -punapistetähtäin on korkealuokkainen ja pienikokoinen ampuma-aseeseen kiinnitettävä tähtäinlaite. Punapistetähtäin on parhaimmillaan nopeissa ampumatilanteissa. Z-point tarjoaa nopean ja selkeän tähtäyskuvan, ilman parallaksivirhettä.

Zeiss Z-point punapistetähtäin on kehitetty Zeiss konserniin kuuluvan Hensoldtin Bundeswehrin H&K G36 -kivääriin kehitetyn punapisteellä varustetun tähtäinkiikarin pohjalta.


Zeiss Victory Z-point Zoom


Rakenne

Z-point -tähtäimen runko, eli ulkokuori on valmistettu lasikuidulla vahvistetusta muovista (ilmeisesti myöhemmin on käytetty alumiinia). Linssistön käsittävä runkoputki on puolestaan kevytmetallia. Punapiste on toteutettu valodiodilla (LED), joka on sijoitettu takimmaiseen linssipintaan.

Tähtäinlaitteessa on ns. hybridienergialähde. Punapisteen valaisu saa käyttövoimansa paristosta (3V CR 203), sekä päivällä aurinkokennosta. Tähtäimen päälle sijoitettu aurinkokenno pidentää pariston käyttöikää merkittävästi. Kun valoa on tarpeeksi, tähtäin saa käyttövoimansa aurinkokennosta, hämärällä paristosta. Pariston vaihtoväli on käytöstä riippuen, noin viisi- kuusi vuotta. Linssien pinnat on käsitelty vettä ja epäpuhtauksia hylkivällä Lotutec-pinnoitteella.

Tähtäimestä on olemassa eri mallit kiinnitystavan mukaan. Tähtäin voidaan kiinnittää helposti sekä Weaver- ja Picatinny (MIL-STD-1913) kiinnityskiskoihin. Tähtäimen vasemmalla sivulla on painike, jonka avulla se pika lukitaan kiinni tähtäinkiskoon.

Monitoimipainike

Punapistetähtäimen käyttäminen on helppoa. Kaikki tapahtuu yhden painikkeen avulla, joka on pienen Zeiss-logon alla. Painikkeen toiminnot ovat seuraavat;

Tähtäimen kohdistaminen

Punapistetähtäimen kohdistamisessa pistettä pyritään siirtämään osumakeskeispisteen suuntaan. Punapisteen siirto tapahtuu pysty/sivusuuntaisilla säätimillä. Säätämisessä apuna kannattaa käytetään tähtäimen mukana tullutta säätötyökalua.

Sivuttaissuuntaisessa (horisontal) säädössä, säätöruuvin kääntäminen L-kirjaimen (=left) suuntaan siirtää tähtäimen punapistettä vasemmalla, R-kirjaimen (=right) puolestaan oikealle. 

Pystysuuntaisessa (vertical) säädössä säätöruuvin kääntäminen H-kirjaimen suuntaan, piste siirtyy alaspäin ja puolestaan T-kirjaimen suuntaan käännettäessä alaspäin. Säätötyökalun astelevyssä yksi suurempi väli on yhden senttimetrin muutos 100 metrin päässä. Punapisteen halkaisija 100 metrin päässä on 10 cm.

Zeiss Z-point
Säätötyökalu kiinni korkeudensäätöruuvissa

Käyttö

Z-point punapistetähtäin on omimmillaan nopeissa lähitilanteissa, esimerkiksi hirven, kauriin, karhun ja villikarjun metsästyksessä. Saksassa tähtäin on viranomaiskäytössä armeijan erikoisjoukkojen käytössä.

Lähdeluettelo

★ 9.3.2011 (✪ 15.3.2016 12:00)

Waffenlager.net - Copyright © 2012–2017 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.