×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Sotilaspistoolit Pienoispistoolit Taskupistoolit Vanhat kiväärit Metsästyskiväärit Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaattikiväärit Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon
Authors Contact Us Copyright FAQ

Parabellum P08 'Luger'


Tankolippaat

Saksalaiset valmistivat Parabellum-pistoolien lippaita itse asetehtaiden (kuten DWM ja Mauser) lisäksi alihankkijoiden toimesta. Lippaista on olemassa kahta päämallia, ns. varhaisempi (vanhempi) ja myöhäisempi (uudempi). Lippaiden runko on teräspeltiä. Lippaiden pohjakappaleen materiaaleina on käytetty puuta, bakeliittia ja alumiinia. Mallien välillä on lippaan rungossa pieniä eroja, myös pohjakappaleen muoto vaihtelee hieman. Alkuun lippaiden rungot olivat teräspinnalla, myöhemmin jotkut tehtaat alkoivat sinistää lipasrungot. Ilmeisesti välillä pinnoitteena käytettiin jopa niklausta.


Kolme varhaista mallia edustavaa lipasta ja yksi (oikean puoleinen)
uudempaa mallia.

Lipasmallit

Varhaisemman ja myöhemmän mallin lippaissa on muutamia eroavaisuuksia. Lippaan suuaukko on myöhemmässä mallissa hieman pelkistetympi. Lippaan rungon pohja on myöhemmässä mallissa suora, kun se varhaisessa mallissa on vino. Tästä johtuen myös pohjakappale on muodoltaan hieman erilainen. Varhaisemman mallin lippaiden pohjakappaleiden materiaalina käytettiin yleensä puuta ja alumiinia. Myöhemmässä mallissa käytettiin yleensä bakeliittia.

Lippaiden suuaukot, varhainen ja myöhempi malli.
Lippaiden suuaukot, varhainen ja myöhempi malli.

Lippaiden pohjakappaleet: 1. varhainen malli (WW1), pohjakappale puuta, 2. varhainen malli (WW1), pohjakappale alumiinia, 3. uustuotanto (Repro) varhainen malli, pohjakappale muovia, kiinnitys kahdella niitillä, 4. uudempi malli (WW2), pohjakappale bakeliittia, kiinnitys yhdellä niitillä.

Saksalaisia lippaiden valmistajia

Saksassa Parabellum P08 -pistoolien lippaiden valmistuksesta vastasivat pääosin itse aseiden valmistajat. Alihankintana lippaita valmisti C.G. Haenel Fahrradfabrik, Suhlissa (leima fxo). Useat valmistajat käyttivät tehtaan leiman lisäksi kolmekirjaimista valmistajan koodia. Armeijan käyttöön tarkoitettuihin koteloihin lyötiin lisäksi asetarkastustoimiston (Waffenamt) leima.

Saksalaiset asetehtaat Mauser ja Erma aloittivat uudelleen lippaiden valmistamisen sodan jälkeen. Erma valmisti lippaita 1950-luvulla, Mauser 1960–1970-luvulla. Lippaita valmistettiin myös Sveitsissä ja Tanskassa. Ilmeisesti näitä lippaita valmistaa uustuotantona yhä italialainen Mec-Gar.

Lähdeluettelo

★ 13.5.2013 (✪ 15.5.2013 22:45)

Waffenlager.net - Copyright © 2018 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.