×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2019) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2019 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2019) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2019) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Coming soon Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Merkel Mod. 30 Lux


Yleistä

Saksalainen asetehdas Merkel Jagd- und Sportwaffen GmbH valmisti Merkel Model 30 Lux drillinkejä, ilmeisesti 1950–1980 -luvuilla. MOD 30 LUX mallin valmistusmäärä on tuntematon, todennäköisesti lukumäärä on suhteellisen pienehkö.

Esillä oleva ase on käsin kaiverrettu ja valmistettu huolellisesti laadukkaista materiaaleista. Aseessa on kaksi haulipiippua (12/70) ja yksi luotipiippu (6.5x55 SE).

Merkel 30 LuxMerkel Mod. 30 Lux Zoom

Rakenne

Merkel 30 -drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen alle ja se on juotettu kiinni haulipiippuihin koko matkaltaan. Haulipiiput ja luotipiippu virittyvät perinteisellä tavalla, taittamalla ase. Aseessa on sen kaulalla varmistin ja erillinen lukittava luotipiipun valitsin.

Aseessa on laukaisun herkistin, eli snellari. Erikoista tarkkuutta ja herkkyyttä vaativassa ampumatilanteessa laukaisu voidaan nopeasti säätää herkäksi, aktivoimalla snellari, varsinaista liipaisinta eteenpäin työntämällä.

Drillinki

Itse sana drillinki tulee alun perin saksankielen sanasta ”Drilling”, eli kolmikko. Drillinki on kolmipiippuinen metsästysase, jossa on yleensä kaksi rinnakkaista samaa kaliiperia olevaa haulipiippua ja yksi luotipiippu. Perinteisimmässä mallissa luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen alle, mutta esimerkiksi Blaserin valmistamassa D99 -drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle. Drillingissä on myös mahdollista olla kaksi luotipiippua ja yksi haulipiippu, variaatioita eri kaliipereista on useita. Drillinkeihin on lisäksi valmistettu sisäpiippuja, jotka asennetaan haulipiipun sisään.

Drillinki on monipuolinen metsästysase ja se on omimmillaan jahtitilanteissa, joissa etäisyydet saaliseläimeen vaihtelevat paljon. Drillingit ovat suuressa suosiossa erityisesti keskieurooppalaisten metsästäjien keskuudessa, varsinkin Saksassa. Kuuluisia saksalaisia Drillinkien valmistajia ovat Blaser, JP Sauer & Sohn, Merkel ja Krieghoff.

Kaiverrukset

Aseen metalliosat on kauttaaltaan taidokkaasti käsin kaiverrettu. Aseen sivulevyissä on fasaani- ja peura-aiheiset kaiverrukset. Metalliosissa on lisäksi käytetty eräänlaista versiota englantilaisesta arabialaistyylisestä riipuskoru tyyppisestä kaiverruksesta.

Merkel 30 sideplate
Vasen sivulevy, Saksanhirvi kaiverrus
Merkel 30 sideplate
Oikeanpuoleinen sivulevy, linnut kaiverrus
Merkel 30 triggerguard
Kaiverrukset aseen liipaisin kaaressa
Merkel 30
Kaiverrukset aseen pohjassa
Merkel 30
Kaiverrukset aseen pohjassa
Merkel 30
Tähtäinkiikarin hakajalkojen kiinnityskolot aseen päällä

Zeiss ZF4/S 4x36 (Jena)

Aseeseen on valittu kiikaritähtäimeksi Itä-Saksassa Carl Zeiss tehtaalla, Jenassa valmistettu kiikari. Kiikarissa on kiinteä 4-kertainen suurennos ja tähtäinristikko n:o 1 (German reticle #1). Kiikari on kiinnitetty aseeseen pikajalkakiinnityksellä (hakajalat).

Zeiss ZF4/S
Zeiss ZF4/S tähtäinkiikari (hakajalka kiinnitys)

Merkel Jagd- und Sportwaffen GmbH

Vuonna 1898 Merkelin veljekset, Albert, Karl ja Gebhard perustivat firman nimeltä Suhler Waffenwerk Gebrüder Merkel, Saksan Thüringenissä, Suhlin kaupungissa. Albert ja Karl olivat aseseppiä ja Gebhard tukkien valmistaja. Toiminta aloitettiin kiväärien valmistuksella. Vuonna 1937 Merkel sai Grand Prix palkinnon Pariisin maailman näyttelyssä (EXPO Paris 1937), laadukkaiden metsästyskiväärien valmistuksesta.

Toinen maailmansota loppui Suhlissa 3.4.1945 klo 08.30 amerikkalaisten joukkojen saapumiseen. Merkelin tehdas oli kaupungin ainut tehdas, joka säästyi hajottamiselta, ilmeisesti lähinnä tehtaan erinomaisen maineen vuoksi.

Sodan jälkeen tehdas joutui valtion omistukseen ja siellä jatkettiin edelleen metsästysaseiden valmistusta. Vuosien 1945–1987 välisenä aikana Merkel valmisti noin 150 000 metsästysasetta.

Nykyisin Merkel valmistaa laadukkaita haulikoita, haulirihloja, drillinkejä ja kiväärejä. Kuuluisista Merkel aseiden käyttäjistä voisi mainita nyrkkeilijä Max Schmeling ja kosmonautti Juri Gagarin. » lue lisää

Kultamitali

Aseeseen on valittu kiikaritähtäimeksi Itä-Saksassa Carl Zeiss tehtaalla, Jenassa valmistettu kiikari. Kiikarissa on kiinteä neljä kertainen suurennos ja tähtäinristikko n:o 1 (German reticle #1). Kiikari on kiinnitetty aseeseen pikajalkakiinnityksellä (hakajalat).

Merkel Mod. 30 drillinki sai Leipzigin asemessuilla laatupalkintona kultamitalin.

Kultamitalin teksti:
AUSGEZEICHNET MIT DER GOLDMEDAILLE DER LEIPZIGER MESSE
FÜR HERVGPRACENDE QUALITÄT

Merkel 30 Goldmedaille

Merkel mod. 30 ja mod. 95 erot

Merkel Model 30 ja 95 -drillingit ovat hyvin samankaltaisia aseita, mutta erojakin niissä on. Selvimmät erot mallien välillä on piipunvalitsimessa ja tähtäinkiikarin hakajalkakiinnikkeiden sijainnissa.

Merkel

Kuvassa yllä on Merkel mod. 95. Siinä haulipiiput on valittuna kun valitsin on ns. ala-asennossa (kuten kuvassa). Kun valitsimen nappi painetaan alas ja valitsin työnnetään eteen, on luotipiippu valittu. Valitsimella ei voi ohjata tähtäintankoa.

Kuvassa alla on Merkel mod. 30. Siinä haulipiiput on valittuna kun ns. ruotsalaismallinen piipunvalitsin on ns. perusasennossa, aseen rungon suuntaisesti. Kun piipun valitsinvipu väännetään vasemmalle (kuten kuvassa), on valittuna luotipiippu. Samalla luotipiipun tähtäinhahlo nousee yläasentoon.

Merkel

Tähtäinkiikarin hakajalka kiinnityksessä on myös eroa. Merkel Model 95:ssä hakajalkojen kiinnityspisteet ovat selvästi kauempana toisistaan, kuin Merkel Model 30:ssä. Myös luotipiipun tähtäinhahlo on eri paikassa. Merkel 95:ssä se on hakajalka kiinnityspisteiden välissä.

Klikkipatruunat

Haulirihloissa ja drillingeissä on suositeltavaa käyttää klikkipatruunoita aseen tyhjälaukaisussa ja vireestä päästössä. Klikkipatruunassa on nallin paikalla jousikuormitteinen messinkitappi, joka ottaa vastaan nallipiikin iskun. Näin aseen nallipiikki ei pääse vaurioitumaan. Vaurioitumiseen tarvitaan yleensä lukuisia tyhjälaukauksia, jotka vähitellen aiheuttavat vaurion.

Merkel
Italialainen Omniaplast klikkipatruuna

Huom!

Kohdistettaessa drillingin luotipiippua (juotettu kiinni haulipiippuihin), on syytä muistaa, että ohut luotipiippu lämpenee suhteellisen paljon jo 2–3 laukauksen jälkeen. Piipun lämpeneminen puolestaan vaikuttaa osumapisteen muuttumiseen. Yleensä osumapiste siirtyy ylöspäin piipun lämpenemisen myötä (jos luotipiippu on haulipiipun alapuolelle). Tästä johtuen on syytä odottaa piipun jäähtymistä laukausten välillä.


Lähdeluettelo

  • Merkel, url: http://www.merkel-die-jagd.de, 1.5.2014
  • Merkel model 30 takuutodistus
  • Merkel, url: http://www.merkel-die-jagd.de, 7.3.2015
  • Zeiss, url: http://www.zeiss.com, 4.5.2014
  • Omniaplast, url: http://www.omiaplast-tools.com, 1.10.2011

★ 5.3.2015 (✪ 30.3.2015)

Waffenlager.net - Copyright © 2019 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.