×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2019) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2019 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2019) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2019) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Coming soon Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Blaser D99 Standard


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti yhdistelmäaseiden valmistamisen jo 1960-luvun lopulla. Blaser D99 -drillinki tuotiin markkinoille vuonna 1999, lisäksi samaan konstruktioon perustuva kahden luotipiipun D99 Duo esiteltiin maaliskuussa 2000 IWA-messuilla Nürnbergissä. Myöhemmin tuli vielä malli D99 Trio, jossa kaikki kolme piippua, ovat rihlattuja luotipiippuja.

Drillinki on metsästykseen tarkoitettu taittuvapiippuinen yhdistelmäase, jossa on yleensä kaksi haulipiippua ja yksi rihlattu luotipiippu. Yleensä luotipiippu on sijoitettu haulipiipun alle, mutta Blaser D99 -drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle. Kun luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle, ei tähtäyslinja muodostu tarpeettoman korkeaksi. Matala tähtäyslinja puolestaan helpottaa oleellisesti korkeusennakon ottamista eri pituisille ampumaetäisyyksille.

Blaser D99 StandardBlaser D99 Standard Zoom

Rakenne

Blaser D99 -drillingissä on kolme piippua (pituus 57,5 cm), joista kaksi on puolisuppealla supistuksella varustettua haulipiippua (20/76) ja yksi rihlattu kivääripiippu .(243 Win.). Kivääripiipulle on olemassa useita eri kaliiperi vaihtoehtoja (mm. .222 Rem, .243 Win, 6.5x55SE, .308 Win., 30-06, 7x57R, 7x65R, .30 R Blaser, 8x57 IRS ja .500 N.E.).

Aseessa on kaksiliipaisiminen laukaisukoneisto. Etumainen liipaisin laukaisee, valitsimen asennosta riippuen joko rihlatun luotipiipun tai oikeanpuoleisen haulipiipun. Kun valitsin on yläasennossa, laukaisee etumainen liipaisin luotipiipun. Taempi liipaisin puolestaan laukaisee valitsimen asennosta riippumatta, aina vasemmanpuoleisen haulipiipun. Piipun valitsin on sijoitettu liipaisinkaaren oikealle puolelle.

Snellaria eli laukaisun herkistäjää aseessa ei ole, koska laukaisu on ilman sitäkin todella hyvä. Aseessa on ns. Double Lock System, mikä tarkoittaa, että ase virittyy vasta kun ampuja virittää sen työntämällä virittimen etuasentoon. Normaalisti drillingit virittyvät, kun ase taitetaan ja suljetaan, kuten tavalliset haulikotkin.

Blaser D99:ssä on ns. Jäger-sulkumekanismi, jossa on erillinen iskupohja, sisältäen iskuripiikit. Jäger-sulku on erittäin vahva ja mahdollistaa kevytmetallien käytön muualla lukkorungossa, joka puolestaan pienentää aseen kokonaispainoa.

Piiput

Luotipiippu on vapaasti värähtelevä (Thermo Stabil), eli sitä ei ole juotettu haulipiippuihin kiinni. Piippujen välinen rako on vain täytetty kumilistalla, joka ei vaikuta piippujen käyntiin. Tästä on etuna, se ettei osumapiste muutu piippujen lämpölaajentumisen myötä. Piiput ja patruunapesät on valmistettu kylmätakomalla, kovimmasta mahdollisesta teräslaadusta. Lukkorunko on anodisoitu ja piipun pinta nitratisoitu, taatakseen maksimaaliseen suojan ruostetta vastaan. Piipun sisäpinta ja patruunapesän sisus on kiillotettua terästä ja vaativat siten normaalin aseen huolenpidon (puhdistus ja öljyäminen).

Aseen haulipiiput kestävät teräs- ja magnum-patruunoiden ampumisen. Asetarkastuskeskus on lyönyt aseeseen tätä osoittavan merkinnän, Saksan kotka jonka alla V-kirjain, sekä lilja-merkki. V-kirjain = Verstärkter Beschuss eli vapaasti suomennettuna, ase kestää magnum-patruunoiden suuremman kaasunpaineen. Ranskan lilja-merkki puolestaan tarkoittaa, että aseen haulipiipuilla voi ampua teräshauleilla ladattuja patruunoita.

Virittäminen ja varmistus

D99- drillingissä ei ole mekaanista varmistinta. Tämä johtuu siitä, että normaalissa metsästystilanteessa ase ei ole viritettynä, vaan se viritetään vasta ennen laukaisua aseen kaulalla olevalla käsivirittimellä, jonka jälkeen ase on heti ampumavalmis. Jos ase on viritetty, mutta laukausta ei kuitenkaan ammuttu, voidaan ase ottaa pois vireestä yksinkertaisesti painamalla käsiviritinvipu takaisin perusasentoon, jolloin iskujousi päästetään turvallisesti vireestä.

Tämän viritinvivulla suoritettavan vireestä vapauttamistoiminnon ansiosta, ei välttämättä tarvitse tehdä tyhjälaukauksia, eikä täten myöskään klikkipatruunoita tarvita. Aseen vapauttaminen vireestä ilman tyhjälaukauksia myös säästää aseen koneistoa.

Tukki

Blaser aseiden tukeissa käytettävä pähkinäpuu on jopa 300 vuotta vanhaa ja se tuodaan Kaukasus vuoriston suunnalta, tarkemmin sanottuna Turkin itä-Anatoliasta, Azerbaidžanista ja Georgiasta. Korkealla vuoristossa vallitsevissa, eritäin karuissa olosuhteissa, erityisesti pitkien kylmien talvien ansiosta, puut kasvavat erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi on kaunista. Tukkipuuna käytetään kuitenkin kovinta puuainesta, eli puun kanto-osaa ja sen juurimöykkyä, joka on kaivettava maasta. Juurimöykyistä leikataan ns. karkeat aihiot (eräänlaiset lankut). Aihiot höyry käsitellään, mikä vähentää puun sisältämää tanniinihappoa, sekä tappaa sienet ja mahdolliset hyönteiset. Käsittelyn jälkeen aihiot kuivataan kuukausien ajan, erityisen hyvin tuuletetuissa varastotiloissa. Tämän jälkeen aihiot leikataan karkeaan muotoonsa ja höylätään. Aihiot kuivataan uudelleen erityisessä kuivauskammiossa, jossa aihiot säilytetään korkeintaan viiden kuukauden ajan, niin että puun kosteus on enintään 8–9 %.

Tämän jälkeen suoritetaan puun laadunvalvonta ja määritetään puun laatuluokka. Blaser aseiden tukkipuut on luokiteltu yhdeksään laatuluokkaan (Grade 3–11). Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä arvokkaampi se on.

Tukit leikataan karkeaan muotoonsa CNC-koneistamalla, mutta tukin muotojen ja sen pinnan viimeistely tehdään aina käsityönä. Tukin saa myös erityisellä, kiiltävällä ”Super Finish” käsittelyllä, tukkipuuluokasta Grade 8 alkaen. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan käyttötarkoitukseen valmistetuilla tukkiöljyllä.

Sivulla esitetyn aseen tukkipuu on luokkaa 3 (Grade 3). Käsisuojus on leveämpää mallia ja sen pää on tummempaa puuta. Poskipakka on mallia Barvarian ja siinä on lisäuritus, korostamassa poskipakan muotoa. Aseen tukkiin on valittavissa erilaisia kaiverruksia. Tukin perälevy on valmistettu mustasta muovista, mutta valittavissa on myös 2,5 cm tai 3,0 cm vahvuiset kumiperälevyt, jotka pienentävät rekyylin tunnetta ampujan olkapäässä.

Tukin sisään on asennettavissa rekyylinvaimennin (Kickstop), joka vaimentaa aseen rekyyliä noin 20 %. Vaimennin on teräslieriö, joka on täytetty volframi helmillä. Vaimennin lisää hieman aseen painoa, mutta kuten sanottu pienentää rekyyliä ja lisäksi vakauttaa varsinkin suurikaliiperisia aseita.

Blaser D99 Standard
Vasemmanpuoleisen sivulevyn kaiverrukset
Blaser D99 Standard
Kaiverrukset aseen yläpinnalla

Blaser BD 880

Blaser otti vuonna 1988 tuotantoon uuden SLK-systeemiin (SLK = Single Lock Action) perustuvat drillingin. SLK-systeemin kehittivät Gerhard Blenk ja Meinrad Zeh. Siitä muodostui yksi suosituimmista Blaser asemalleista ja sen tuotantoa jatketiin aina vuoteen 1999 asti, kunnes uusi malli Blaser D99 syrjäytti sen tuotannossa.

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Würtembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Blaser D99 ohjekirja
  • Blaser, url: http://www.blaser.de, 29.4.2014
  • Zeiss, url: http://www.zeiss.com, 29.4.2014
  • All Optics, url: http://www.alloptics.fi, 29.4.2014
  • 7x57r: Insinöörilaite – Blaser D99, url: http://7x57r.blogspot.com, 3.7.2014
  • Blaser combination guns, 6/2015
  • Blaser yhdistelmäaseet 2016, url: http://www.nordis.fi, 11.4.2016
  • Blaser D99 – monipuolinen monipiippu, url: http://www.nordis.fi, 31.1.2017
  • Blaser 2019 Range of Products

★ 12.4.2016 (✪ 26.9.2018)

Waffenlager.net - Copyright © 2019 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.