×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2019) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2019 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2019) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2019) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Coming soon Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Blaser R8X


Yleistä

Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti Blaser R8 suoravetolukkoisten kiväärien valmistamisen vuonna 2010. Ase esiteltiin IWA 2010 asemessuilla Nürnbergissä 12.3.2010. Kivääri on saavuttanut suhteellisen suuren suosion suoravetolukkoisten kiväärien joukossa ja sadastuhannes kivääri valmistui jo vuoden 2015 alkupuolella. Vuonna 2015 Blaser lanseerasi R8-kiväärimalliston uusimman tulokkaan Blaser R8 Professional mallin. Nimike Blaser R8X on ilmeisesti kaupallinen nimike, jota Suomessa käytetään R8 Professional mallista räätälöidystä, makasiinilla varustetusta kivääristä.

Blaser R8XBlaser R8X Zoom

Teknisiä ratkaisuja

Blaser R8 -kivääreissä liipaisimen liike välitetään hieman mutkikkaan mekanismin kautta itse laukaisukoneistoon. Monimutkaisuudestaan huolimatta mekanismi on todella toimiva. Liipaisintuntuma on selkeä ja laukaisuvastus on 900 grammaa. R8X -malli poikkeaa aiemmista R8-malleista lähinnä siinä, että siinä on makasiini, irrotettavan lipas-laukaisukoneisto yhdistelmän tilalla.

Blaser R8X neljän patruunan makasiini

Aseen käyttöturvallisuutta lisää se, että ase ei virity ensimmäisen latausliikkeen yhteydessä, vaan se viritetään erikseen työntövirittimellä, kun päätös ampua on tehty. Eli ase ei ole koko ajan varmistettu ja vireessä kuten muut vastaavat aseet.

Blaserin sulkumekanismi koostuu 14 olakkeesta (sulkupinnasta), jotka kiilataan ulospäin piipunjatkeessa olevaan tilaan. Tämän rakenteen ansiosta rekyylin aiheuttama rasitus jakautuu tasaisesti. Sulkulaite on testattu huikealla 14 500 barin ylipaineella.

Kuvassa avatun lukon pää ja makasiinin syöttösilta
Lukko, viritinkampi ja ohjauskiskot

Piiput ja kaliiperit

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri kaliiperi vaihtoehtoja; .222 Rem - 10.3x60R. Lisäksi IWA 2015 messuilla julkistettiin Blaser R8 -kivääriin kaliiperi .338 Lapua Magnum. Piippu ja patruunapesä on valmistettu kylmätakomalla laadukkaasta hiiliteräksestä. Piippuja saa perinteisellä sileällä pinnalla, mutta myös uritettuna (fluted). Myös piipun pituus on valittavissa välillä 520–700 mm. Lisäksi piippuun voidaan kiinnittää suujarru tai vaihtoehtoisesti äänenvaimennin.

Kaliiperimerkintä ”Cal. .308 Win.” aseen piipussa

Tukki

Blaser R8X -kiväärissä on tummanvihreä tai vaihtoehtoisesti musta synteettinen Professional-tukki, jossa mustat tarttumapinnat ovat riittävän nahkeat pitävän otteen saamiseksi. Synteettinen tukki on tunnoton sään vaihteluille ja kestävämpi kuin pähkinäpuutukki.

Toiminta

Perinteisessä pulttilukkokiväärissä ampuja joutuu ensin kääntämään lukon kammen ylös ja vetämään lukon taakse. Tämän jälkeen on työnnettävä lukko takaisin kiinni, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon virittyessä. Lopuksi on vielä käännettävä lukon kampi ala-asentoon. Vasta nyt voidaan ampua uusi laukaus.

Suoravetolukkokiväärissä ampuja vetää lukon taakse ja työntää sen takaisin eteen, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon samalla virittyessä. Ase onkin jo tässä vaiheessa valmis uuteen laukaukseen. Eli käytännössä tässä jää pois lukon kammen kääntö ylös ja alas. Tästä johtuen suoravetolukkoinen kivääri on selkeästi yksinkertaisempi ja nopeampi virittää uudelleen, kun perinteinen pulttilukkokivääri.

Lisäksi on huomioitava, että kiväärin lataavan käsivarren liikkeen yksikertaisuus (taakse ja eteen), jolloin ei synnyt samanlaista sivuttaisvääntöä kuin pulttilukkokiväärin lataamisen yhteydessä. Sivuttaisväännöllä on tapana kääntää aseen piippua pois kohteesta, joten ampujan on uudelleen suunnattava asetta laukausten välillä.

Blaser R8X lukko vedettynä taka-asentoon latausliikkeen yhteydessä

Piipun vaihto (Take-Down)

Take-Down ominaisuus tarkoittaa, että aseen piippu on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa toiseen, eri kaliiperiseen. Piipun vaihto tai aseen purkaminen kuljetusta varten tapahtuu helposti aseen mukana toimitettavalla työkalulla. Tukin alapinnan kaksi kiinnitysruuvia avataan ja nostetaan piippu irti tukista. Käytännössä piipun kaliiperin vaihtuessa on myös lukonpää vaihdettava ko. kaliiperille sopivaksi, mikäli vaihdetun piipun kaliiperi ei ole samassa kaliiperiluokassa (ks. kaliiperiluokat). Lukonpää on helppo vaihtaa ilman työkaluja. Avataan salpa auki, pyöräytetään lukkoa ja vedetään se ulos.

Vaihtopiippujen kaliiperiluokat

 • 1.) .204 Ruger - .223 Rem
 • 2.) .22-250 Rem - 9.3x62
 • 3.) 6.5x68 - 8x68 S
 • 4.) .257 Weath. Mag. - .458 Win. Mag.
 • 5.) .500 Jeffery
 • 6.) 10.3x60 R

Zeiss Conquest tähtäinkiikari

Kuvassa olevan aseen kiikaritähtäimeksi on valittu valovoimainen päiväkiikari, Zeiss Conquest (3–9x40). Kiikari on kiinnitetty aseeseen kiskomallisella Blaser pikajalalla (Blaser Sattelmontage). Kiikari on fyysisiltä mitoiltaan 330 mm pitkä ja painaa 430 grammaa. Katseluetäisyys on 102 mm.

Zeiss Conquest kiinnitetty Blaser tähtäinjalan avulla

Blaser tähtäinkiikarin pikajalka testattiin R8-kivääreihin kiinnitettävistä pikajaloista parhaimmaksi saksalaisen metsästyslehden Deutsche Jagd Zeitung (DJZ) artikkelissa Blaser-Montage-Alternativen 12/2013. Testissä oli mukana viiden eri valmistajan pikajalat. Blaserin lisäksi muita pikajalkamerkkejä ovat mm. MAK (MAKuick), Henneberger (HMS-Swift), EAW, Innomount sekä suomalainen Osuma.

Blaser tähtäinkiikarin pikajalka (Zeiss Conquest)

A-TEC Blaser äänenvaimennin

Aseeseen on kiinnitetty norjalaisen A-TEC:n valmistama alumiinirunkoinen Blaser äänenvaimennin, jonka vaimennusteho on -29 dB. » lue lisää

Blaser Silencer by A-TEC

Testivoittaja

Blaser R8 valittiin Riista-lehden testissä parhaaksi suoravetolukkoiseksi kivääriksi. Testissä oli mukana Blaser R8 Classic Sporter, Browning Maral Fluted HC, Lynx TD 12, Merkel Helix Alpinist ja Strasser RS 05 Consul III.

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Würtembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

 • Blaser, url: http://www.blaser.de, 11.3.2015
 • Blaser R8 Professional, url: http://www.nordis.fi, 2.1.2016
 • Riista-Lehti, Suoralukkokiväärit vertailussa
 • Blaser R8, url: http://www.huntingfishingww.com, 16.3.2015
 • Erä-lehti, Suoravetolukkoiset kiväärit tulevat, Pekka Suuronen, 16.4.2010
 • Blaser/A-TEC lyddaemper, url: http://www.huntershouse.dk, 12.1.2016
 • Blaser-Montage-Alternativen, Deutsche Jagd Zeitung 12/2013
 • Zeiss Conquest, url: http://www.zeiss.com, 2.2.2016

★ 19.1.2016 (✪ 26.9.2018)

Waffenlager.net - Copyright © 2019 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.