×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2019) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2019 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2019) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2019) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Coming soon Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Blaser R8 Black Edition


Yleistä

Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti Blaser R8 suoravetolukkoisten kiväärien valmistamisen vuonna 2010. Ase esiteltiin IWA 2010 asemessuilla Nürnbergissä 12.3.2010. Kivääri on saavuttanut suhteellisen suuren suosion suoravetolukkoisten kiväärien joukossa ja sadastuhannes kivääri valmistui jo vuoden 2015 alkupuolella.

Blaser R8 Black EditionBlaser R8 Black Edition (6.5x55 SE) Zoom

Toiminta

Perinteisessä pulttilukkokiväärissä ampuja joutuu ensin kääntämään lukon kammen ylös ja vetämään lukon taakse. Tämän jälkeen on työnnettävä lukko takaisin kiinni, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon virittyessä. Lopuksi on vielä käännettävä lukon kampi ala-asentoon. Vasta nyt voidaan ampua uusi laukaus.

Suoravetolukkokiväärissä ampuja vetää lukon taakse ja työntää sen takaisin eteen, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon samalla virittyessä. Ase onkin jo tässä vaiheessa valmis uuteen laukaukseen. Eli käytännössä tässä jää pois lukon kammen kääntö ylös ja alas. Tästä johtuen suoravetolukkoinen kivääri on selkeästi yksinkertaisempi ja nopeampi virittää uudelleen, kun perinteinen pulttilukkokivääri.

Lisäksi on huomioitava, että kiväärin lataavan käsivarren liikkeen yksinkertaisuus (taakse ja eteen), jolloin ei synnyt samanlaista sivuttaisvääntöä kuin pulttilukkokiväärin lataamisen yhteydessä. Sivuttaisväännöllä on tapana kääntää aseen piippua pois kohteesta, joten ampujan on uudelleen suunnattava asetta laukausten välillä.

Teknisiä ratkaisuja

Runko

Aseen runko on valmistettu koneistamalla yhdestä alumiinikappaleesta. Runko on kiinnitetty tukkiin kiinni kahdella M7-kokoisella ruuvilla (tukin pistoolikahvan läpi viedyllä ruuvilla ja tukin etupäästä ruuvilla ja puristusliitoksella).

Aseen lukko on yhdistetty piippuun avoimen runkokappaleen avulla, eikä varsinaista lukkokehystä ole. Runkoon on koneistettu piipun kiinnitys ja tila lippaalle ja laukaisukoneistolle. Rungon yläpinnalla on ohjauspinta luistin liikettä varten.

Suoravetolukko

R8-kiväärin suoravetoinen lukkolaite on perusrakenteeltaan samankaltainen kuin vanhemman R93-kiväärin lukko, jonka patentoi vuonna 1994 Horst Blaser. R8-lukko poikkeaa kuitenkin edeltäjästään mitoituksen ja tiettyjen rakenteellisten yksityiskohtien osalta. Suurempi kokoisessa R8-lukossa on vaihdettava lukonpää ja se mahdollistaa aiempaa järeämpien kaliiperien käytön.

Blaser-lukon sulkumekanismi koostuu 14 olakkeesta (sulkupinnasta), jotka kiilataan ulospäin piipunjatkeessa olevaan tilaan. Tämän rakenteen ansiosta rekyylin aiheuttama rasitus jakautuu tasaisesti. Sulkulaite on testattu huikealla 14 500 Barin ylipaineella.

Lukon pintakäsittelynä kestävä musta anodisointi, joka saadaan aikaan sähkövirran avulla muodostettavalla väriainetta sisältävällä oksidikerroksella. Lukon sulkukappaleen pintakäsittelynä on Titaaninitridi-käsittely, joka on erittäin kova kullan värinen keraaminen pinnoitemateriaali. Sama Titaaninitridi-käsittely on myös aseen liipaisimessa.

Kuvassa avatun lukon pää (ST-leimat, lukonpää ja patruunapesä)
Lukon viritinkampi (kaiverrettu kultaupotuksin)

Laukaisukoneisto

Blaser R8 -kiväärissä on hieman erikoinen tekninen ratkaisu, jossa liipaisinkoneisto ja lipas on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Liipaisimen liike välitetään hieman mutkikkaan mekanismin kautta itse laukaisukoneistoon. Monimutkaisuudestaan huolimatta mekanismi on todella toimiva. Liipaisintuntuma on selkeä ja laukaisuvastus on noin 900 grammaa.

Tietyssä mielessä tämä on myös turvallisuus tekijä, sillä kun lipas on irrotettu ei aseella voi enää ampua, koska myös liipaisinkoneisto on poistettu. Näin ei ole mahdollista ampua ns. vahingonlaukausta patruunapesään ”unohtuneella” patruunalla.

Aseen käyttöturvallisuutta lisää se, että ase ei virity ensimmäisen latausliikkeen yhteydessä, vaan se viritetään erikseen työntövirittimellä, kun päätös ampua on tehty. Eli ase ei ole koko ajan varmistettu ja vireessä kuten muut vastaavat aseet.

Lippaan sisällä, sen pohjalla on lippaan lukitsin salpa. Sen tarkoituksena on estää lippaan mahdollinen tahaton irtoaminen, esimerkiksi metsästystilanteissa. Kun salpa on lukitusasennossa, eli työnnettynä taaksepäin, näkyy lippaan pohjalla S-kirjain. Lukituksen voi vapauttaa vastaavasti työntämällä lukitsin eteen.

Blaser R8 neljän patruunan lipas + liipaisinkoneisto (ST, 6.5x55 SE)

ATZL-laukaisukoneisto (optional)

Blaser R8 –kivääreihin on saatavilla optionaalisena myös ATZL-laukaisukoneisto (ATZL Match-Jagd-Abzug). Laukaisukoneistossa on vaihtokytkin rata-ammuntaa ja metsästyskäyttöä varten. Rata-ammunnassa liipaisuvaste on 250 grammaa ja metsästyskäytössä 650 grammaa. Käytettäessä kaliipereita .375 Blaser Mag., .375 H&H Mag., .416 Rem. Mag. Ja .458 Lott, on patruunoiden maksimimitta 90,5 mm.

ATZL-laukaisukoneisto

Piiput ja kaliiperit

Piippu ja patruunapesä on valmistettu kylmätakomalla laadukkaasta hiiliteräksestä. Piippu kiinnitetään aseen runkoon kahdella M7-kokoisella pultilla, joiden vastamutterit ovat kiinni rungossa.

Piippuja saa perinteisellä sileällä pinnalla, mutta myös uritettuna (fluted). Myös piipun pituus on valittavissa välillä 520–700 mm. Lisäksi piippuun voidaan kiinnittää suujarru tai vaihtoehtoisesti äänenvaimennin. Kiinnitystä varten piipun päässä on suojaholkilla varustettu oikeakätinen M15x1 tai M17x1 –kierre.

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri kaliiperi vaihtoehtoja; .222 Rem - 10.3x60R. Lisäksi IWA 2015 messuilla julkistettiin Blaser R8 -kivääriin kaliiperi .338 Lapua Magnum.

Kahdella kiinnitysruuvilla tukkiin kiinnitettävä uritettu (Fluted) piippu
Piipun kiinnitysruuvien paikat ja niiden keskellä rekyylivaste

Take-Down

Take-Down ominaisuus tarkoittaa, että aseen piippu on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa toiseen, eri kaliiperiseen. Piipun vaihto tai aseen purkaminen kuljetusta varten tapahtuu helposti aseen mukana toimitettavalla työkalulla. Tukin alapinnan kaksi kiinnitysruuvia avataan ja nostetaan piippu irti tukista. Piipun kiinnitysruuvit kiristetään 11Nm vääntömomentilla.

Käytännössä piipun kaliiperin vaihtuessa on myös lukonpää vaihdettava ko. kaliiperille sopivaksi, mikäli vaihdetun piipun kaliiperi ei ole samassa kaliiperiluokassa (ks. kaliiperiluokat). Lukonpää on helppo vaihtaa ilman työkaluja. Avataan lukon alapinnalla oleva pieni salpa auki, pyöräytetään lukonpäätä ja vedetään se ulos. Kun vaihdettu lukonpää on työnnetty lukkorungon sisään, on syytä varmistua, että jousikuormitteinen lukitussalpa on kunnolla kiinni. Jos salpa jää osittain auki, ei lukko välttämättä mene edes kiinni ja lukonsalpa voi tässä yhteydessä vaurioituakin.

Kaliiperiluokat

 • 1. MI Mini, .204 Ruger - .223 Rem, lipas 5 patr.
 • 2. ST Standard, .22-250 Rem – 9.3x62, lipas 4 patr.
 • 3. ME Medium, 6.5x68 – 8x68 S, lipas 3 patr.
 • 4. MA Magnum, .257 Weath. Mag - .458 WM, lipas 3 patr.
 • 5. JE Jeffery, .500 Jeffery, lipas 2 patr.
 • 6. CH 10.3x60R, 10.3x60R, kertalaukaus
Valmistajan leimat Blaser R8 (6.5x55 SE) patruunapesän vasemmalla sivulla

Kaliiperin 6.5x55SE piippujen tekniset tiedot

  Kaliiperi Malli Halkaisija Rihlat Rihlannousu Piipun pituus Piipun paino
- 6,5x55 SE Std 17 mm 4 1/220 mm 580 mm 1,3 kg
- 6,5x55 SE Std F 17 mm 4 1/220 mm 580 mm 1,2 kg
- 6,5x55 SE S-W 19 mm 4 1/220 mm 580 mm 1,7 kg
- 6,5x55 SE S-W F 19 mm 4 1/220 mm 580 mm 1,35 kg
- 6,5x55 SE S-W 19 mm 4 1/220 mm 520 mm 1,6 kg
- 6,5x55 SE S-W F 19 mm 4 1/220 mm 520 mm 1,3 kg
- 6,5x55 SE Match 22 mm 4 1/220 mm 580 mm 1,8 kg
- 6,5x55 SE Match F 22 mm 4 1/220 mm 580 mm 1,6 kg

*) Std=Standard, F=Fluted, S-W=Semi-Weight

Tukkivaihtoehdot

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri tukkivaihtoehtoja. Perinteinen pähkinäpuutukkia on kaikkiaan yhtätoista eri laatuluokkaa. Vaihtoehtona on, myös synteettinen tukki tai synteettinen tukki nahkapinnoituksella. Tukkimalli voi olla perinteinen tai peukaloreikätukki, tai esimerkiksi norjalainen GRS –laminaattitukki. Uutuutena on 31.7.2017 lanseerattu R8 Carbon Success –malli, jossa on hiilikuitutukki.

Pähkinäpuinen tukki (luokka 6), Baijeri-mallinen poskipakka

Blaser R8 Black Edition

Blaser R8 Black Edition on yksi monista R8 –kiväärin malleista. Sen toimintamekanismi ja piippu ovat täsmälleen samat kuin muissakin R8 –kivääreissä. Black Edition mallissa näkyvin ero on musta anodisoidut sivulevyt, joihin on molemmin puolin kaiverrettu kullan värinen R8 –tyyppimerkintä. Aseessa on Baijeri-tyyppisellä poskipakalla varustettu, pistoolikahvainen pähkinäpuutukki, jonka laatuluokka on vakiona nro. 6. Tukin etuosa on puolestaan mustaa Eben-puuta. Lukon sulkukappale on kullanvärinen.

Black Edition malliin osa saatavilla paljolti samanlaiset ns. lisäyksityiskohdat kuin R8 Luxus malliinkin, pl. kaiverretut sivulevyt.

Tällä sivulla esillä olevassa aseyksilössä on valinnaisena lisävarusteena tammenlehvä kaiverruksin varustetun läpän alla, tukin sisään upotettu patruunakotelo, neljälle patruunalle. Aseen liipaisin on kullan värinen ja viritin nuppi on kaiverrettu ja siinä on kullattu rengas upotus.

Patruunakotelon kaiverrettu kansi (tammenlehvä kuviointi)
Patruunakotelon kansi avattuna (paikat neljälle patruunalle)

Aseen piippu on uritettu, standardi mittainen (580 mm) pitkä, kaliiperissa 6.5x55. Piipun päässä on (M15x1) vaimenninkierre. Lyhyempi piippu (520 mm) olisi ko. kaliiperille, ruudin hitaasta paloajasta johtuen liian lyhyt. Tästä aiheutuisi ammuttaessa voimakas suuliekki, mikä omalta osaltaan vaikuttaisi negatiivisesti osumatarkkuuteen ja äänenvaimentimen käytettävyyteen.

IC - Illumination Control (optional)

Blaser Infinity –tähtäinkiikareissa ja myös joissakin Zeiss Victory Varipoint -tähtäinkiikareissa myös IC–toiminto (Illumination Control). Tämä tarkoittaa sitä, että kun Blaser R8 –kiväärin viritin (varustettu IC–toiminnolla), työnnetään etuasentoon, eli laukaisukoneisto viritetään, syttyy samalla tähtäinkiikarin tähtäinristikon keskellä olevan punapisteen valaisu. Jos R8-kiväärissä ei ole iC-toimintoa, voidaan se asentaa myöhemminkin paikoilleen, tosin valtuutetun asesepän toimesta.

Blaser R8 –kiväärin virittimessä on iC-control toiminto

Aimpoint Micro H-2

Ruotsalainen Aimpoint AB esitteli vuoden 2015 alkupuolella uudet Aimpoint Micro H-2 ja T-2 –punapistetähtäimet, jotka tällä hetkellä ovat yksiä maailman parhaita punapistetähtäimiä. Micro H-2 tuli markkinoille muutama kuukausi julkistamisen jälkeen, elokuussa 2015.

Punapistetähtäin on optinen tähtäin, jonka linssin keskelle heijastuu punainen piste. Punapistetähtäimellä kohde löytyy nopeasti, sillä ampuja voi pitää molemmat silmät auki tähdätessään, jolloin näkökenttä on laajempi ja kohteen hahmottaminen helpompaa. » lue lisää

Zeiss Victory V8 ja sen kiinnitys

Kuvassa olevan aseen toiseksi tähtäinlaitteeksi on valittu valovoimainen päiväkiikari, Zeiss Victory V8 (2.8-20x56). Kiikari on kiinnitetty sisäkiskokiinnityksellä Blaser pikajalkaan. Kiikari on fyysisiltä mitoiltaan 343 mm pitkä ja painaa 800 grammaa. Katseluetäisyys on 95 mm.

Zeiss Victory V8 -kiikaritähtäimessä käytetään 36 mm runkoputkea ja siinä FL-linssejä (Fluoride Lenses), sekä SCHOTT HT High Transmission-lasia, mitkä yhdessä mahdollistavat 92 % valonläpäisyn. Tästä johtuen kiikaria pidetään yhtenä kaikkein valovoimaisimmista. Kiikarissa on myös uusi ASV-ominaisuus. ASV on pitkän matkan luodin putoaman kompensoija. Kiikari on varustettu Reticle 60 tähtäinristikolla, jossa on valaistu punainen piste. » lue lisää

Zeiss Victory V8 kiinnitys Blaser-pikajalkakiinnityksellä (sisäkiskokiinnitys)

Blaser tähtäinkiikarin pikajalka testattiin R8-kivääreihin kiinnitettävistä pikajaloista parhaimmaksi saksalaisen metsästyslehden Deutsche Jagd Zeitung (DJZ) artikkelissa Blaser-Montage-Alternativen 12/2013. Testissä oli mukana viiden eri valmistajan pikajalat. Blaserin lisäksi muita pikajalkamerkkejä ovat mm. MAK (MAKuick), Henneberger (HMS-Swift), EAW, Innomount sekä suomalainen Osuma.

A-TEC Blaser äänenvaimennin

Aseeseen on kiinnitetty norjalaisen A-TEC:n valmistama alumiinirunkoinen Blaser äänenvaimennin, jonka vaimennusteho on -29 dB. » lue lisää

Blaser Silencer by A-TEC

Testivoittaja

Blaser R8 valittiin Riista-lehden testissä parhaaksi suoravetolukkoiseksi kivääriksi. Testissä oli mukana Blaser R8 Classic Sporter, Browning Maral Fluted HC, Lynx TD 12, Merkel Helix Alpinist ja Strasser RS 05 Consul III.

Blaser kahtohina

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Würtembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

 • Blaser, url: http://www.blaser.de, 11.3.2015
 • Blaser R8 Professional, url: http://www.nordis.fi, 2.1.2016
 • Riista-Lehti, Suoralukkokiväärit vertailussa
 • Blaser R8, url: http://www.huntingfishingww.com, 16.3.2015
 • Erä-lehti, Suoravetolukkoiset kiväärit tulevat, Pekka Suuronen, 16.4.2010
 • Blaser/A-TEC lyddaemper, url: http://www.huntershouse.dk, 12.1.2016
 • Blaser-Montage-Alternativen, Deutsche Jagd Zeitung 12/2013
 • Zeiss Conquest, url: http://www.zeiss.com, 2.2.2016

★ 16.6.2016 (✪ 26.9.2018)

Waffenlager.net - Copyright © 2019 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.