×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2019) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2019 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2019) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2019) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Coming soon Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Blaser R8 .22LR KIT


Yleistä

Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti Blaser R8 suoravetolukkoisten kiväärien valmistamisen vuonna 2010. Vaihtopiippuisen R8-kiväärin kaliiperi valikoima on melkoinen, mutta valikoimasta on kuitenkin aiemmin puuttunut kaliiperi .22LR. Nyt tämäkin asia kunnossa, sillä Blaser toi vuoden 2019 alussa markkinoille, Blaser R8 -kiväärille tarkoitetun pienoiskivääri sarjan (R8 .22LR Conversion KIT tai R8 Rimfire Wechselsystem). Suomen markkinoille ensimmäiset .22LR sarjat saapuivat 6.8.2019.

Blaser R8 Blaser R8 Black Edition (.22LR) + Leica Magnus Zoom

R8 .22LR KIT

Blaser R8 .22LR konversiosarjaan (.22LR Conversion Kit) kuuluu .22LR kaliiperinen, 580 mm pitkä piippu, lippaan sisusta (eli lipassertti) ja lukonpää. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että Blaser R8 -suoravetolukkokiväärin kahdella ruuvilla kiinnitetty piippu vaihdetaan .22LR kaliiperiseen, samoin lukon pää ja lippaan sisusta, aivan kuten muidenkin vaihtopiippujen kanssa. R8-kiväärin kaliiperin vaihto reunasytytteiseen .22 LR kaliiperiin, ei siis oikeastaan käyttäjälle poikkea millään tavalla muista kaliiperivaihdoksista.

Blaser R8 .22LR Conversion Kit

 • Piippu, kal .22LR, pituus 58 cm
 • Lukko
 • 6-patruunan lipassertti
Patruunapesän etupuolella on patruunan ohjaimet

R8-kiväärin .22LR konversiosarjan tekninen toteutus on mielenkiintoinen. Patruunapesän etupuolella, on 24,3 mm mittainen syvennys, johon on sijoitettu polymeeristä valmistettu puolikaaren muotoinen ns. lippaan syöttösillan jatke. Tätä ns. jatketta myöten lukonpää työntää patruunan latausliikkeen yhteydessä itse patruunapesään. Yläpuolella olevat teräksestä valmistetut, jousikuormitetut patruunaohjaimet työntyvät sisään, lukon pään työntäessä niitä, samalla kun lukko suljetaan. Näiden ohjaimien tarkoitus on varmistaa, että patruuna pysyy oikeassa asennossa ja todella siirtyy lippaan syöttösillan päältä, syöttösillan jatketta myöten patruunapesään.

Kuuden patruunan .22LR lipas sertti
.22LR patruuna lippaan syöttösillan päällä

Toiminta

Perinteisessä pulttilukkokiväärissä ampuja joutuu ensin kääntämään lukon kammen ylös ja vetämään lukon taakse. Tämän jälkeen on työnnettävä lukko takaisin kiinni, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon virittyessä. Lopuksi on vielä käännettävä lukon kampi ala-asentoon. Vasta nyt voidaan ampua uusi laukaus.

Suoravetolukkokiväärissä ampuja vetää lukon taakse ja työntää sen takaisin eteen, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon samalla virittyessä. Ase onkin jo tässä vaiheessa valmis uuteen laukaukseen. Eli käytännössä tässä jää pois lukon kammen kääntö ylös ja alas. Tästä johtuen suoravetolukkoinen kivääri on selkeästi yksinkertaisempi ja nopeampi virittää uudelleen, kun perinteinen pulttilukkokivääri.

Lisäksi on huomioitava, että kiväärin lataavan käsivarren liikkeen yksinkertaisuus (taakse ja eteen), jolloin ei synnyt samanlaista sivuttaisvääntöä kuin pulttilukkokiväärin lataamisen yhteydessä. Sivuttaisväännöllä on tapana kääntää aseen piippua pois kohteesta, joten ampujan on uudelleen suunnattava asetta laukausten välillä.

Teknisiä ratkaisuja

Runko

Aseen runko on valmistettu koneistamalla yhdestä alumiinikappaleesta. Runko on kiinnitetty tukkiin kiinni kahdella M7-kokoisella ruuvilla (tukin pistoolikahvan läpi viedyllä ruuvilla ja tukin etupäästä ruuvilla ja puristusliitoksella).

Aseen lukko on yhdistetty piippuun avoimen runkokappaleen avulla, eikä varsinaista lukkokehystä ole. Runkoon on koneistettu piipun kiinnitys ja tila lippaalle ja laukaisukoneistolle. Rungon yläpinnalla on ohjauspinta luistin liikettä varten.

Suoravetolukko

R8-kiväärin suoravetoinen lukkolaite on perusrakenteeltaan samankaltainen kuin vanhemman R93-kiväärin lukko, jonka patentoi vuonna 1994 Horst Blaser. R8-lukko poikkeaa kuitenkin edeltäjästään mitoituksen ja tiettyjen rakenteellisten yksityiskohtien osalta. Suurempi kokoisessa R8-lukossa on vaihdettava lukonpää ja se mahdollistaa aiempaa järeämpien kaliiperien käytön.

Blaser-lukon sulkumekanismi koostuu 14 olakkeesta (sulkupinnasta), jotka kiilataan ulospäin piipunjatkeessa olevaan tilaan. Tämän rakenteen ansiosta rekyylin aiheuttama rasitus jakautuu tasaisesti. Sulkulaite on testattu huikealla 14 500 Barin ylipaineella. Lukon pintakäsittelynä kestävä musta anodisointi, joka saadaan aikaan sähkövirran avulla muodostettavalla väriainetta sisältävällä oksidikerroksella.

Suoravetolukon viritinkampi (kaiverrettu kultaupotuksin)

Laukaisukoneisto

Blaser R8 -kiväärissä on hieman erikoinen tekninen ratkaisu, jossa liipaisinkoneisto ja lipas on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Liipaisimen liike välitetään hieman mutkikkaan mekanismin kautta itse laukaisukoneistoon. Monimutkaisuudestaan huolimatta mekanismi on todella toimiva. Liipaisintuntuma on selkeä ja laukaisuvastus on noin 900 grammaa.

Tietyssä mielessä tämä on myös turvallisuus tekijä, sillä kun lipas on irrotettu ei aseella voi enää ampua, koska myös liipaisinkoneisto on poistettu. Näin ei ole mahdollista ampua ns. vahingonlaukausta patruunapesään ”unohtuneella” patruunalla.

Aseen käyttöturvallisuutta lisää se, että ase ei virity ensimmäisen latausliikkeen yhteydessä, vaan se viritetään erikseen työntövirittimellä, kun päätös ampua on tehty. Eli ase ei ole koko ajan varmistettu ja vireessä kuten muut vastaavat aseet.

Lippaan sisällä, sen pohjalla on lippaan lukitsin salpa. Sen tarkoituksena on estää lippaan mahdollinen tahaton irtoaminen, esimerkiksi metsästystilanteissa. Kun salpa on lukitusasennossa, eli työnnettynä taaksepäin, näkyy lippaan pohjalla S-kirjain. Lukituksen voi vapauttaa vastaavasti työntämällä lukitsin eteen.

ATZL-laukaisukoneisto (optional)

Blaser R8 –kivääreihin on saatavilla optionaalisena myös ATZL-laukaisukoneisto (ATZL Match-Jagd-Abzug). Laukaisukoneistossa on vaihtokytkin rata-ammuntaa ja metsästyskäyttöä varten. Rata-ammunnassa liipaisuvaste on 250 grammaa ja metsästyskäytössä 650 grammaa. Käytettäessä kaliipereita .375 Blaser Mag., .375 H&H Mag., .416 Rem. Mag. Ja .458 Lott, on patruunoiden maksimimitta 90,5 mm.

ATZL-laukaisukoneisto

Piiput ja kaliiperit

Piippu ja patruunapesä on valmistettu kylmätakomalla laadukkaasta hiiliteräksestä. Piippu kiinnitetään aseen runkoon kahdella M7-kokoisella pultilla, joiden vastamutterit ovat kiinni rungossa.

Piippuja saa tällä hetkellä .22 LR kaliiperisena perinteisellä sileällä pinnalla (pituus 580 mm), mutta tiettävästi uritettuna (fluted) ei ainakaan vielä.

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri kaliiperi vaihtoehtoja; .222 Rem - 10.3x60R. Lisäksi IWA 2015 messuilla julkistettiin Blaser R8 -kivääriin kaliiperi .338 Lapua Magnum. Tähän voidaan nyt lisätä vuoden 2019 uutuus, kaliiperi .22 LR. Ilmeisesti kaliiperin .22 LR piippua saa toistaiseksi vain Standard-mallia, eli sileäpintaisena, 580 mm pitkänä. Kaliiperi on ilmeisesti tällä hetkellä saatavilla vain lisäpiippuna. Piipun päähän on ajettu, suojaholkilla varustettu oikeakätinen ½”20UNF -kierre, äänenvaimentimen kiinnittämistä varten (ei vakiona).

Kaliiperiluokat

 • 1. KK Rimfire, .22 LR, lipas 6 patr.
 • 2. MI Mini, .204 Ruger - .223 Rem, lipas 5 patr.
 • 3. ST Standard, .22-250 Rem – 9.3x62, lipas 4 patr.
 • 4. ME Medium, 6.5x68 – 8x68 S, lipas 3 patr.
 • 5. MA Magnum, .257 Weath. Mag - .458 WM, lipas 3 patr.
 • 6. JE Jeffery, .500 Jeffery, lipas 2 patr.
 • 7. CH 10.3x60R, 10.3x60R, kertalaukaus

Take-Down

Take-Down ominaisuus tarkoittaa, että aseen piippu on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa toiseen, eri kaliiperiseen. Piipun vaihto tai aseen purkaminen kuljetusta varten tapahtuu helposti aseen mukana toimitettavalla työkalulla. Tukin alapinnan kaksi kiinnitysruuvia avataan ja nostetaan piippu irti tukista. Piipun kiinnitysruuvit kiristetään 11Nm vääntömomentilla.

Piipun kiinnitysruuvien paikat ja niiden keskellä rekyylivaste

Käytännössä piipun kaliiperin vaihtuessa on myös lukonpää vaihdettava ko. kaliiperille sopivaksi, mikäli vaihdetun piipun kaliiperi ei ole samassa kaliiperiluokassa (ks. kaliiperiluokat). Lukonpää on helppo vaihtaa ilman työkaluja. Avataan lukon alapinnalla oleva pieni salpa auki, pyöräytetään lukonpäätä ja vedetään se ulos. Kun vaihdettu lukonpää on työnnetty lukkorungon sisään, on syytä varmistua, että jousikuormitteinen lukitussalpa on kunnolla kiinni. Jos salpa jää osittain auki, ei lukko välttämättä mene edes kiinni ja lukonsalpa voi tässä yhteydessä vaurioituakin.

Valmistajan leimat Blaser R8 (.22 LR) patruunapesän vasemmalla sivulla.

Tukkivaihtoehdot

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri tukkivaihtoehtoja. Perinteinen pähkinäpuutukkia on kaikkiaan yhtätoista eri laatuluokkaa. Vaihtoehtona on, myös synteettinen tukki tai synteettinen tukki nahkapinnoituksella. Tukkimalli voi olla perinteinen tai peukaloreikätukki, tai esimerkiksi norjalainen GRS –laminaattitukki. Uutuutena on 31.7.2017 lanseerattu R8 Carbon Success –malli, jossa on hiilikuitutukki.

Pähkinäpuinen tukki (luokka 6), Baijeri-mallinen poskipakka

Blaser aseiden tukeissa käytettävä pähkinäpuu on jopa 300 vuotta vanhaa ja se tuodaan Kaukasus vuoriston suunnalta, tarkemmin sanottuna Turkin itä-Anatoliasta, Azerbaidžanista ja Georgiasta. Korkealla vuoristossa vallitsevissa, eritäin karuissa olosuhteissa, erityisesti pitkien kylmien talvien ansiosta, puut kasvavat erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi on kaunista. Tukkipuuna käytetään kuitenkin kovinta puuainesta, eli puun kanto-osaa ja sen juurimöykkyä, joka on kaivettava maasta. Juurimöykyistä leikataan ns. karkeat aihiot (eräänlaiset lankut). Aihiot höyry käsitellään, mikä vähentää puun sisältämää tanniinihappoa, sekä tappaa sienet ja mahdolliset hyönteiset. Käsittelyn jälkeen aihiot kuivataan kuukausien ajan, erityisen hyvin tuuletetuissa varastotiloissa. Tämän jälkeen aihiot leikataan karkeaan muotoonsa ja höylätään. Aihiot kuivataan uudelleen erityisessä kuivauskammiossa, jossa aihiot säilytetään korkeintaan viiden kuukauden ajan, niin että puun kosteus on enintään 8–9 %.

Tämän jälkeen suoritetaan puun laadunvalvonta ja määritetään puun laatuluokka. Blaser aseiden tukkipuut on luokiteltu yhdeksään laatuluokkaan (Grade 3–11). Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä arvokkaampi se on.

Tukit leikataan karkeaan muotoonsa CNC-koneistamalla, mutta tukin muotojen ja sen pinnan viimeistely tehdään aina käsityönä. Tukin saa myös erityisellä, kiiltävällä ”Super Finish” käsittelyllä. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan erillisellä tukkiöljyllä.

Sivulla esitetyn aseen tukkipuu on luokkaa 6 (Grade 6). Käsisuojuksen päässä on pala tummempaa, eebenpuuta. Poskipakka on mallia Barvarian ja siinä on lisäuritus, korostamassa poskipakan muotoa. Aseen tukkiin on valittavissa erilaisia kaiverruksia.

Blaser R8 Black Edition

R8 Black Edition on yksi monista R8 –kiväärin malleista. Sen toimintamekanismi ja piippu ovat täsmälleen samat kuin muissakin R8 –kivääreissä. Black Edition mallissa näkyvin ero on musta anodisoidut sivulevyt, joihin on molemmin puolin kaiverrettu kullan värinen R8 –tyyppimerkintä. Aseessa on Baijeri-tyyppisellä poskipakalla ja pistoolikahvalla varustettu pähkinäpuutukki, jonka laatuluokka on vakiona 6 (Grade 6). Tukin etuosa on puolestaan mustaa eebenpuuta.

Black Edition malliin osa saatavilla paljolti samanlaiset ns. lisäyksityiskohdat kuin R8 Luxus malliinkin, pl. kaiverretut sivulevyt.

Tällä sivulla esillä olevassa aseyksilössä on valinnaisena lisävarusteena tammenlehvä kaiverruksin varustetun läpän alla, tukin sisään upotettu patruunakotelo, neljälle patruunalle. Aseen liipaisin on kullan värinen ja viritin nuppi on kaiverrettu ja siinä on kullattu rengas upotus.

Aseen piippu on uritettu, standardi mittainen (580 mm) pitkä, kaliiperissa .223 Rem. Piipun päässä on (M15x1) vaimenninkierre. Lyhyempi piippu (520 mm) olisi ko. kaliiperille, ruudin hitaasta paloajasta johtuen liian lyhyt. Tästä aiheutuisi ammuttaessa voimakas suuliekki, mikä omalta osaltaan vaikuttaisi negatiivisesti osumatarkkuuteen ja äänenvaimentimen käytettävyyteen.

IC - Illumination Control (optional)

Blaser Infinity –tähtäinkiikareissa ja myös joissakin Zeiss Victory Varipoint -tähtäinkiikareissa on IC–toiminto (Illumination Control). Tämä tarkoittaa sitä, että kun Blaser R8 –kiväärin IC-toiminnolla varustettu viritin, työnnetään etuasentoon, eli laukaisukoneisto viritetään, syttyy samalla tähtäinkiikarin tähtäinristikon keskellä olevan punapiste.

Jos R8-kiväärissä ei ole iC-toimintoa tehdas asenteisena, voidaan se asentaa myöhemminkin paikoilleen, tosin on suositeltavaa teetättää se valtuutetun asesepän toimesta.

Blaser R8 –kiväärin virittimessä on iC-control toiminto

Leica Magnus 1.8-12x50i

Kuvassa olevan R8 Black Edition kiväärin kiikaritähtäimeksi on valittu valovoimainen yleistähtäinkiikari, Leica Magnus 1.8-12x50i » lue lisää

Leica Magnus 1.8-12x50i kiinnitys Blaser-pikajalkakiinnityksellä (sisäkiskokiinnitys)

Blaser tähtäinkiikarin pikajalka testattiin R8-kivääreihin kiinnitettävistä pikajaloista parhaimmaksi saksalaisen metsästyslehden Deutsche Jagd Zeitung (DJZ) artikkelissa Blaser-Montage-Alternativen 12/2013. Testissä oli mukana viiden eri valmistajan pikajalat. Blaserin lisäksi muita pikajalkamerkkejä ovat mm. MAK (MAKuick), Henneberger (HMS-Swift), EAW, Innomount sekä suomalainen Osuma.

Blaser-pikajalan kiinnityspisteet patruunapesän päällä
Blaser-pikajalka Blaser Infinity tähtäinkiikarille

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Würtembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

 • Blaser, url: http://www.blaser.de, 11.3.2015, 5.8.2019
 • Blaser R8, url: http://www.nordis.fi, 2.1.2016, 5.8.2019
 • Blaser R8, url: http://www.huntingfishingww.com, 16.3.2015
 • Blaser/A-TEC lyddaemper, url: http://www.huntershouse.dk, 12.1.2016
 • ATZL Match-Jagd-Abzug R8, url: http://www.knappworst.com, 7.12.2017
 • Blaser 2019 Range of Products

★ 15.5.2018 (✪ 1.9.2019)

Waffenlager.net - Copyright © 2019 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.