×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Pistoolit (1946–2018) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–2018 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2018) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2018) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon Cookies

Google Translator

WAFFENLAGER.NET
Suomalainen asesivusto


Blaser BBF97


Yleistä

Haulikkorihla on metsästykseen tarkoitettu taittolukkoinen yhdistelmäase. Siinä on yksi haulipiippu ja yksi rihlattu luotipiippu. Yleensä luotipiippu on sijoitettu haulipiipun alle, joissakin malleissa piiput voivat olla rinnakkainkin. Kansanomaisesti haulikkorihlaa kutsutaan rihlakoksi, vaikka sanat alun perin tarkoittavatkin hieman erilaisia aseita.

Saksalainen Blaser Jagdwaffen GmbH asetehdas aloitti haulikkorihlojen ja drillinkien valmistamisen 1960-luvun lopulla. Blaserilla on Saksassa pitkät perinteet, maineikkaana laatuaseiden valmistajana.

Blaser BBF97Blaser BFF97

Laukaisukoneisto

Blaser BBF97 -haulikkorihlassa on kaksi liipaisinta, molemmille piipuille omansa. Snellaria eli laukaisun herkistäjää aseessa ei ole, koska laukaisu on ilman sitäkin todella hyvä.

Aseessa ei ole mekaanista varmistinta. Tämä johtuu siitä, että normaalissa metsästystilanteessa ase ei ole viritettynä, vaan se viritetään ennen laukaisua aseen kaulalla olevalla käsivirittimellä, jonka jälkeen ase on heti ampumavalmis. Jos ase on viritetty, mutta laukausta ei kuitenkaan ammuttu, voidaan ase ottaa pois vireestä yksinkertaisesti painamalla käsiviritinvipu takaisin perusasentoon, jolloin iskujousi päästetään turvallisesti vireestä.

Blaser BBF97-mallissa on ns. Double Lock System, eli työnnettäessä viritin etuasentoon, virittyy molemmat piiput. Aiemmassa BBF95-mallissa oli aseen viritys suoritettava jokaisen laukaisun jälkeen.

Piiput

Blaser BBF95 haulikkorihlassa on kaksi piippua, joista toinen on haulipiippu (12/76) ja toinen rihlattu luotipiippu (6.5x55 SE). Haulipiipulle on vaihtoehtona kaliiperit 20/76 ja 12/76. Haulipiippuun on myös saatavilla vaihtosupistajat (puoli- ja täyssuppea). Kivääripiipulle on useita eri kaliiperi vaihtoehtoja (mm. .222 Rem, .243 Win, 6.5x55SE, .308 Win., 30-06, 7x57, .30 R Blaser, 8x57 IRS ja .500 N.E.).

Luotipiippu on vapaasti värähtelevä (Thermo Stabil), eli sitä ei ole juotettu haulipiippuun kiinni. Tästä on etuna, se ettei osumapiste muutu piippujen lämpölaajentumisen myötä. Piipun keskivaiheilla on kuitenkin suuntaussäätö, jossa ruuvien avulla voidaan säätää molemmat piiput ampumaan halutulle matkalle samaan pisteeseen, tämä voi vaikuttaa hieman piipun värähtelyyn.

Piiput ja patruunapesät on valmistettu kylmätakomalla, kovimmasta mahdollisesta teräslaadusta. Lukkorunko on anodisoitu ja piipun pinta nitratisoitu, taatakseen maksimaaliseen suojan ruostetta vastaan. Piipun sisäpinta ja patruunapesän sisus on kiillotettua terästä ja vaativat siten normaalin aseen huolenpidon (puhdistus ja öljyäminen).

Aseen haulipiippu kestää teräs- ja Magnum-patruunoiden ampumisen. Asetarkastuskeskus on lyönyt aseeseen tätä osoittavan merkinnän Saksan kotka jonka alla V-kirjain, sekä lilja-merkki. V-kirjain = ”Verstärkter Beschuss” eli vapaasti suomennettuna, ase kestää Magnum patruunoiden suuremman kaasunpaineen. Ranskan lilja-merkki puolestaan tarkoittaa, että aseen haulipiipuilla voi ampuma teräshauleilla ladattuja patruunoita.

Tukki

Aseen tukki on valmistettu Kaukasus vuoristossa kasvaneesta pähkinäpuusta, missä karu ilmasto, erityisesti pitkät kylmät talvet saavat puun kasvamaan erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi kaunista. Aseessa käytetty pähkinäpuu on yli 300 vuotta vanhaa.

Blaser aseiden tukkipuut on luokiteltu 11 laatuluokkaan. Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä kalliimpi se on. Tukin saa myös erityisellä ”Super Finish” käsittelyllä. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan erillisellä tukkiöljyllä.

Zeiss Conquest 3-9x50

Aseeseen on valittu kiikaritähtäimeksi Zeiss Conquest sarjan valovoimainen tähtäinkiikari. Kiikarissa Z-plex ristikko (reticle 20) ja mattapinnoite.

Zeiss Conquest 3-9x50
Zeiss Conquest (3-9x50)

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Würtembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Blaser, url: http://www.blaser.de, 15.3.2015
  • Zeiss, url: http://www.zeiss.com, 15.3.2015
  • Zeiss, url: http://www.zeiss.com, 29.4.2014
  • All Optics, url: http://www.alloptics.fi, 29.4.2014

★ 15.3.2015 (✪ 26.9.2018)

Waffenlager.net - Copyright © 2018 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.