×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Sotilaspistoolit Pienoispistoolit Taskupistoolit Vanhat kiväärit Metsästyskiväärit Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaattikiväärit Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon
Authors Contact Us Copyright FAQ

Military & Police 15i (MP 15i) C2


Yleistä

Smith & Wesson toi tammikuussa 2006 markkinoille uuden Military&Police 15 (M&P15) puoliautomaattikiväärin, joka oli suunnattu lähinnä poliisin ja erilaisten turvallisuusjoukkojen käyttöön. Ase on yksi monista Eugene Stonerin vuonna 1957 sotilaskäyttöön suunnitteleman sarjatulta ampuvan AR-15 -rynnäkkökiväärin puoliautomaattivariaatioista.

Aseesta on valmistettu myös versiota M&P15i. Nimessä i-kirjain tulee sanasta "International", eli se on tarkoitettu kansainvälisille markkinoille ja suunnattu lähinnä ampuma- ja aseharrastajille, ns. PDW-aseeksi (Personal-Defence-Weapon).


MP-15i Custom 2 Zoom


Muutostyö (customointi)

Smith&Wesson Military & Police 15 (M&P 15) puoliautomaattikiväärin pohjalta päätettiin vuoden 2016 lopulla customoida hieman käyttökelpoisempi versio. Käytännössä aseen ns. vanhoja osia jäi muutostyön jälkeen aseeseen vain seuraavat; aseen runko, lukko, lukkokehys, laukaisukoneisto ja piippu. Kaikki muut osat vaihdettiin uusiin. Osien hankkiminen muutostyötä oli suhteellisen helppoa, sillä aseeseen käy kiinni miltei kaikkia AR-15 -kiväärin ja sen pohjalta valmistettuihin variaatioihin suunnitellut Custom-osat, joita on markkinoilla saatavilla todella runsas valikoima.

Vanhat osat

Aseen lukkokehys ja runko on valmistettu koneistamalla 7075 T6-tyyppisestä alumiinista. Alumiiniosien pintakäsittelynä on kova-anodisointi ja teräsosissa mangaanifosfatointi.

Aseen piippu on 432 mm pitkä ja valmistettu 4140-tyypisestä teräksestä. Piipun sisäpinta sekä patruunapesä on kovakromattu, joten se kestää hyvin kulutusta ja on helppo puhdistaa. 223 Rem kaliperisen (rihlan nousu 1/9”) piipun tyyppi on mallia "Front Heavy", eli piippu on käsisuojuksen alta ohuempi. Piipun päähän ajettiin äänenvaimenninta varten vaimennin kierre.

Uudet osat

Aseen customointia varten hankittiin seuraavat uudet osat, korvaamaan vanhat.

CAA Tactical AR-15 modular pistol grip (pistoolikahva)

Alkuperäinen muovista valmistettu pistoolikahva vaihdettiin CAA Groupin mustasta polymeeristä valmistamaan modulaariseen CAA Tactical –pistoolikahvaan. Uusi pistoolikahva sopii käteen erittäin hyvin ja sen kokoa voi säätää lisäpaloilla Glock 17 Gen4 pistoolikahvan tapaan. Pistoolikahvan mukana toimitetaan neljä säätöpalaa. Pistoolikahva painaa 116 grammaa.

Pistoolikahva

AR-Stoner kaasuportti

Aseen alkuperäinen etutähtäimeen yhdistetty kaasuportti poistettiin ja tilalle vaihdettiin, uuden käsisuojuksen alle sopiva matala profiilinen AR-Stoner kaasuportti.

AR-Stoner
AR-Stoner matala profiilinen kaasuportti kiinnitettynä piippuun.

BCK KMR Alpha käsisuojus (Bravo Co. KeyMod Rail 13”)

Edellisen toimenpiteen yhteydessä poistettiin myös aseen vanha muovinen käsisuojus ja sen takapään kiinnityksestä huolehtiva Delta-rengas (Delta-ring). Tilalle asennettiin 33 cm pitkä (13”) vapaasti riippuva (free float) BCK KMR Alpha käsisuojus. Vapaasti riippuva käsisuojus on kiinni aseessa vain patruunapesän kohdalta, joten piippu voi ammuttaessa lämpö värähdellä vapaasti.

Käsisuojus kiinnitetään aseen runkoon KMR piippumutterin (KMR Barrel Nut) avulla, joten aseen alkuperäinen piippumutteri poistettiin. Käsisuojus on niin pitkä (33 cm) ja ohut (sisähalkaisija 3,3 cm), että sen vuoksi oli vanha etutähtäimen ja kaasuportin yhdistelmä poistettava ja vaihdettava matalampaan malliin (AR-Stoner).

KMR piippumutteri (Barrel Nut)

Käsisuojus on valmistettu alumiinin ja magnesium sekoitteesta, joten se on 30-40% normaalia alumiinia kevyempi, mutta kuitenkin yhtä kestävä. Käsisuojus painaa vain 218 grammaa ja siinä on keraaminen pinnoite, joten sen säänkestävyys on parempi kuin anodisointi menetelmällä pinnoitetun.

KMR piippumutteri ja AR-Storner kaasuportti asennettuna

BCK KMR Alpha käsisuojus työnnetään kiinni KMR-piippumutteriin ja lukitaan kiinni lukitusruuvilla.

Magpul AFG® Angled Fore Grip (etukahva)

Käsisuojukseen kiinnitettiin BCM Gunfighter Keymod Nylon Picatinnykiskon avulla Magpul AFG etukahva. Magpul etukahva mahdollistaa luontevan ja samalla tukevan otteen aseen etutukista.

Magpul AFG® Angled Fore Grip (etukahva)

Magpul M-Lok Rail Cover

Käsisuojuksen molemmille sivuille kiinnitettiin polymeeristä valmistetut Magpul M-Lok käsisuojuksen peitelevyt. Peitelevyt parantavat otetta aseesta.

Magpul CTR teleperä (CTR Carbine Stock)

Aseen vanha muovista valmistettu perinteisen mallinen tukki, vaihdettiin säädettävään (kuusi asentoiseen), kokoon painuvaan Shooting USA AR-15 Magpul CTR -teleperään. Teleperä on valmistettu polymeeristä ja painaa kaikkien osien kanssa 385 grammaa. Perään on kiinnitetty kumista valmistettu perälevy (Recoil Pad). Teleperä on 375 mm (14,8”) pitkä ja kokoon painettuna 279 mm (11”) pitkä, joten sen säätöväli on 96 mm. Aseen pituus teleperän kanssa on kun perä on painettu kokoon 84,5 mm ja jatkettuna pisimmilleen 920 mm. Huom! Magpul CTR -teleperästä on kahta mallia, siviiliversio (Commercial-Spec) ja sotilasversio (Military-Spec) ja niiden perän putken (Buffer Tube) paksuus ja samalla kiinnityskierre on mitoitettu hieman eri tavalla, eivätkä ole keskenään yhteensopivia.

Magpul CTR -teleperän osat; Magpul CTR perä, perän putki (Buffer Tube), jousi (Buffer Spring), jousen bufferi (Recoil Buffer), palauttimen perälevy (Receiver End Plate), putkiosan kiinnikke (Extension Castle Nut).

Inforce WML White/IR taktinen valaisin

Aseen käsisuojukseen asetettuun Picatinny-kiskoon kiinnitettiin Inforce WML taktinen LED-valaisin, jonka valaisu teho on 200 lumenia. Valaisimessa on lisäksi infrapunavalo ominaisuus (IR) ja valon voi vaihtaa tarvittaessa Strobo-toiminnolle. Valaisin painaa vain 85 grammaa ja on vedenpitävä 20 metriin asti. Valaisin toimii yhdellä 123A tyyppisellä Lithium paristolla 1,5 tuntia tai vaihtoehtoisesti neljä tuntia IR-moodissa. IR-moodissa valaisimen tuottama infrapunavalo on sellaisenaan ihmissilmälle näkymätön (teho 75 mW). Infrapunavalolla voidaan valaista kohteita pimeäkuvaus- tai katselulaitteita varten, aiheuttamatta näkyvää valoa, joka paljastaa valaisijan sijainnin.

Inforce WML White/IR

Inforce kiinnitettynä aseen Picatinny-kiskoon

Aimpoint Micro H2 –punapistetähtäin

Aseen tähtäinlaitteeksi valittiin ruotsalainen Aimpoint Micro H2 –punapistetähtäin. Se kiinnitettiin aseen rungon päällä olevaan Picatinny-kiskoon Midwest MI QD -pikajalalla. Näin pienikokoinen punapistetähtäin saatiin nousemaan tähtäämien kannalta mielekkäälle korkeudelle. » lue lisää

Aimpoint Micro H-2 kiiinnitettynä aseeseen

Midwest MI QD Optic Mount (MI-QDT1-1/3)

Midwest MI QD pikajalalla voidaan Aimpoint T1 ja T2, sekä H1 ja H2 malliset punapistetähtäimet kiinnittää Picatinny-kiskoon. Lukitsin salvalla varustettu pikajalka on valmistettu 6061 tyyppisestä alumiinista ja pinnoitettu anodisointi käsittelyllä. Pikajalka painaa vain 85 grammaa.

Midewest Optic Mount pikajalka ja Aimpoint Micro H-2

Uudet lippaat

Vanhan 10 patruunan metallilippaan tilalle laitetaan 30 patruunan varustettu Magpul PMAG GEN M3 lipas tai vaihtoehtoisesti Magpul PMAG D-60, 60-patruunan rumpulipas.

Magpul PMAG GEN M3

PMAG GEN M3 (Window) on polymeeristä valmistettu, kaareva 30 patruunan tankolipas. Lippaan molemmilla sivuilla on ns. ikkuna, joka ilmaisee visuaalisesti lippaan täyttöasteen. Lippaan mukana tuli myös pölysuojus (Dust cover). Lipas painaa tyhjänä 150 g.

Magpul PMAG Gen 3 (30-patruunan lipas)

Magpul PMAG D-60

Polymeeristä valmistettu, 60 patruunan Magpul PMAG D-60 -rumpulipas soveltuu matalan rakenteensa ansiosta hyvin myös makuuasennosta ampumiseen. PMAG D60 painaa tyhjänä 850 g ja lipastettuna 60 patruunalla, noin 1 300 g. Lipas on 18,8 cm pitkä ja 10,4 cm leveä.

Käyttökokemuksena Magpul PMAG D-60 ja PMAG GEN M3 lippaista voi sanoa, että ne ovat todella toimintavarmoja. Suoritetuissa ampumatesteissä lippaista on käytetty useiden eri valmistajien patruunoita, ilman minkäänlaisia ongelmia.

Stalon RM / WM110 -äänenvaimentimet

Aseessa päätettiin kokeilla Stalon RM modulaarista äänenvaimenninta. Se on oikeastaan tarkoitettu pienoiskivääri käyttöön, mutta jos laukausmäärä on pieni, sen pitäisi kestää kuumenematta liikaa. Ratakäyttöön on parempi valita Stalon WM110 -äänenvaimennin, joka paremmin kestää .223 Rem kaliiperin tuottaman paineen sekä sen tuottaman lämpöenergian. » lue lisää

Huom!

Edellä tehdyt muutokset kannattaa teetättää valtuutetulla asesepällä. Lisäksi on muistettava, että jos aseeseen kiinnitetään taittoperä, joka lyhentää aseen pituuden alle 84 cm:iin, täytyy aselupaa muuttaa. Aselain mukaan alle 84 cm pitkät aseet (pl. käsiaseet), menevät nimikkeellä "muu ase".

Suomen aselaki

Suomen voimassa olevan aselain mukaan kiväärillä tarkoitetaan kahdella kädellä olkapäätä vasten tuettavaksi valmistettua rihlapiippuista ampuma-asetta, jonka kokonaispituus on vähintään 840 millimetriä ja piipun tai putken pituus vähintään 400 millimetriä sekä jossa käytetään keski- tai reunasytytteistä patruunaa.

Edellä mainitun asemääritelmän mukaan nyt Customoitu ase on edelleen luokassa kivääri (pituus 845–920 mm ja piipun pituus 432 mm), täyttää kiväärin määritelmän, eikä näin ollen joudu luokkaan "muu ase", jonka luokan mukaisille aseille on paljon vaikeampi saada hankintalupaa.

Lähdeluettelo

★ 15.11.2016 (✪ 26.1.2017 12:00)

Waffenlager.net - Copyright © 2012–2017 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.