×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Sotilaspistoolit Pienoispistoolit Taskupistoolit Vanhat kiväärit Metsästyskiväärit Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaattikiväärit Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon
Authors Contact Us Copyright FAQ

Mauser m/96


Aseen yksityiskohtia

Tällä sivulla esitellään Ruotsin Mauserin, Mauser m/96 muutamia yksityiskohtia. Esillä olevan aseyksilön kohdalla ei ole täyttä varmuutta onko ase osallistunut talvisodan taisteluihin, sillä aseessa ei ole Suomen armeijan SA-leimaa. Toisaalta ei ole varmaa ehdittiinkö talvisodan kiireessä kaikkia aseita suomalaisten toimesta edes leimata.

Ase voi olla jo vapaussodan aikana ostettu yksilö, tosin tässäkin tapauksessa ase on tullut Suomeen aikaisessa vaiheessa, sillä asetarkastustoimiston leijona leimaa aseesta ei löydy.

1. Etutähtäin

Mauser m/96-kiväärin etutähtäin on suhteellisen pelkistetty. Etutähtäin on paljas jyvä, ilman suojakaarta. Jyvän säätömahdollisuudet ovat melko rajatut. Jyvää voi hieman naputella sivusuunnassa, kiilauraa myöten.

Etutähtäin (jyvä) ilman suojarengasta (oikealta ja vasemmalta)

2. Takatähtäin

Mauser m/96 -kiväärin takatähtäin on melko samankaltainen kuin Mosin-Nagant -kiväärienkin tähtäinlaite. Tähtäinlaitteessa on etäisyysmerkinnät 300 metristä, 600 metriin asti.

Takatähtäin (kuvattu vasemmalta).
Takatähtäin ylhäältä kuvattuna. Tähtäinlaitteen asetintangossa
merkinnät; 3, 4, 5 ja 6.

3. Siderenkaat

Aseessa on siderenkaat käsisuojuksen molemmissa päissä. Siderenkaiden tehtävä on kiinnittää piipun päällä oleva puinen käsisuojus tukin alaosaan.

Etusiderengas (kuvattu vasemmalta)
Takasiderengas (kuvattu oikealta ja vasemmalta)

4. Muita yksityiskohtia


Kirjaimet J.V. sarjanumeron vasemmalla puolella tarkoittaa Ruotsin armeijan
asetarkastajan kapteeni Jaques Virgin merkintää.

★ 1.10.2011 (✪ 18.11.2012 18:55)

Waffenlager.net - Copyright © 2012–2017 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.