×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Sotilaspistoolit Pienoispistoolit Taskupistoolit Vanhat kiväärit Metsästyskiväärit Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaattikiväärit Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon
Authors Contact Us Copyright FAQ

Parabellum P08 ja m/20


Parabellum-pistoolien tarkastusleimat

Ennen kuin Parabellum-pistooli sai sarjanumeronsa, oli ase hyväksytettävä asetarkastajilla. DWM:n valmistamat aseet tarkastettiin Spandaun asetarkastajien toimesta. Erfurtin asetehtaan aseet tarkastivat Erfurtin omat tarkastajat. Parabellum-pistoolien luistiin, oikealle puolelle lyötiin kaikkiaan neljä tarkastusleimaa. Leimojen merkitys selvitetään alla.


Parabellum P08: luistin etuosa, oikealta puolelta kuvattuna

Tarkastusleimojen lyöminen vaiheittain

1. Ensimmäinen tarkastusleima vahvistaa, että aseen valmistamisessa on käytetty oikean kovuusluokan metallia. Tämän jälkeen aseen valmistusvuosi merkintä lyötiin patruunapesän päälle.

2. Toinen tarkastusleima lyötiin kun pistooli oli valmis ampumatestiin. Kun testi oli läpäisty, aseeseen lyötiin sen sarjanumero.

3. Kolmas tarkastusleima (kruunu/kotka) lyötiin aseeseen, jos se läpäisi ampumatestin. Testissä ammuttiin kaksi, 20 % ylilatauksella varustettua patruunaa. Aseen tuli kestää tämä.

4. Lopuksi lyötiin kolmas kruunu/kirjain leima, jos ase läpäisi kaikilta osiltaan asetarkastajien tarkastuksen.

Asetarkastajat käyttivät tarkastusleimoissa oman sukunimensä etukirjaimia. Kruunun alapuolella on tarkastajan nimen ensimmäinen kirjan, merkittynä goottikirjasimella. Vasemmalta lukien, kohdan neljä kuvassa kolme ensimmäistä kruunu/kirjainleimaa ovat seuraavat; H, S ja S.

Edellä mainitut tarkastusmerkinnät lyötiin aseeseen yleensä ennen sen sinistämistä, mutta joissakin tapauksissa ilmeisesti myös tämän jälkeen.

Asetarkastajien kirjainkoodit

Spandaun ja Erfurtin asetarkastajien sukunimet aakkosjärjestyksessä


Spandau Erfurt
Balle Austen
Balschmieter Bettig
Baranowski Buttner
Bartz Gebhardt
Cesarz Hofling
Dahlke Kempf
Dobczynski Klose
Bebhardt Kohler
Groneberg Kunze
Gruber Kutzi
Hesshaus Liebert
Kanschat Mathesius
Kellner Reif
Korner Schuch
Kuhwald Walther
Marquardt Wiebe
Reinke
Schilling
Schmidt
Schon
Triebel
Zehner

Asetarkastuspiirit

Vuonna 1939 Saksa jaettiin asetarkastuspiireihin (vyöhykkeisiin). Piirien johtajina toimi yleensä everstiluutnantin tai everstin arvoisia aseupseereita.

Lähdeluettelo

★ 5.10.2010 (✪ 12.7.2012 20:10)

Waffenlager.net - Copyright © 2012–2017 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.