×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Pistoolit (1946–2018) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–2018 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2018) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2018) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon Cookies

Google Translator

WAFFENLAGER.NET
Suomalainen asesivusto


Joha


Yleistä

Joha on ns. Ruby–tyyppinen, 7.65x17 BR -kaliiperinen taskupistooli, jota espanjalaiset valmistivat 1900-luvun alkupuolella Eibarin alueella sijaitsevissa lukuisissa eri pienissä asetehtaissa. Ruby–tyyppisiä pistooleita valmistettiin useita eri variaatioita ja Joha–pistooli on yksi niistä.

JohaJoha Zoom

Toiminta

Joha–pistooli toimii massasulkuperiaatteella. Laukaistaessa ase, ruutikaasujen laajeneminen saa luodin liikkeelle ja samalla luisti ja piippu liikkuvat taaksepäin. Luistin liikettä hidastaa luistin palautinjousi ja kun luisti saavuttaa ns. taka-asennon, on luoti poistunut jo piipusta ja ulosvetäjä vetänyt hylsyn pois patruunapesästä. Luisti aloittaa nyt palautinjousen voimasta liikkeen takaisin eteenpäin. Samalla se työntää lippaan syöttösillan päällä lepäävän uuden patruunan patruunapesään sekä sulkee lukon ja ase on jälleen laukaisu valmis.

Ase on yksinkertainen, pieni, kevyt ja vieläpä kohtuullisen edullinen. Pienen kokonsa ja keveytensä vuoksi se on helposti kätkettävissä henkilön vaatetukseen.

Aseen pieni koko tekee siitä vaikean ampua. Ase suorastaan katoaa käden sisään. Myöskään aseen pienet tähtäinlaitteet eivät helpota tarkkojen laukausten ampumista. On tietenkin muistettava, että 7,65x17Br kaliiperi ei ole kovin tehokas ja se on tarkoitettu lyhyille ampumamatkoille.

Suomessa

Suomen armeijan käyttöön ostettiin 1920-luvulla lukuisa määrä halpoja espanjalaisia taskupistooleja kaliiperissa 7,65 ja ilmeisesti myös 6,35 mm. Ilmeisesti Joha–pistooli on yksi näistä, jotka kuuluvat niin sanottuihin armeijan sekalaisiin aseisiin, eikä niihin juurikaan ollut varaosia.

Aseet oli valmistettu pienissä asetehtaissa ja niiden valmistustoleranssit olivat hieman väljähköt. Tästä johtuen rikkoutuneeseen aseeseen ei välttämättä voitu ottaa osia toisesta rikkoutuneesta aseesta.

Joha–taskupistoolit poistuivat armeijan käytöstä toisen maailmansodan jälkeen. (Huom! vastaan ei kuitenkaan ole vielä tullut yhtään SA–leimattua Joha–pistoolia).

Joha–pistooleja oli myös yksityishenkilöiden omistuksessa ja niitä kulkeutui heidän mukanaan myös talvi- ja jatkosodan taisteluihin. Näissä aseissa ei luonnollisesti ollut Suomen armeijan SA–leimaa. Pienen taskupistoolin käyttöarvo sotatoimissa tosin oli kovin kyseenalainen.

Joha–pistooleja myytiin Suomessa 1920-luvulla Suojeluskuntajärjestön ja aseliikkeiden Otto M. Johansson ja AB Onni Lindebäck Oy toimesta. Pistooleita oli Suomessa saatavilla kaliipereissa 6,35 mm ja 7,65 mm. Aseiden pintakäsittelynä oli sinistys, mutta myös niklattuja oli saatavilla.

Skoha kauppasi Joha–pistoolia vuonna 1925, hintaan 130 mk. Otto M. Johansson puolestaan mainosti vuonna 1927, lähinnä Suojeluskuntalaisille suunnatussa mainoksessaan Joha–taskupistoolin olevan siro, varma, tarkka ja halpa, sekä samalla paras itsepuolustusase.

Beholla
Aseen luistissa teksti; "AUTOMATIC PISTOL JOHA"

Lähdeluettelo

  • Pistols of the World, Ian V. Hogg & John Walter
  • Arma Fennica – Vanhat aseet 1 (1880–1950), Timo Hyytinen, 2003

★ 10.2.2011 (✪ 1.4.2017)

Waffenlager.net - Copyright © 2018 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.