×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Sotilaspistoolit Pienoispistoolit Taskupistoolit Vanhat kiväärit Metsästyskiväärit Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaattikiväärit Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon
Authors Contact Us Copyright FAQ

Beholla 7.65 D.R.P.


Yleistä

Selbstlade-Pistole Beholla 7.65 D.R.P -taskupistooli kehittiin saksalaisen Becker & Holländer asetehtaan toimesta vuonna 1914. Erään tiedon mukaan pistoolia valmisti Suhlissa sijaitsevan Becker & Holländer Waffenbau lisäksi Stenda-Werke GmbH. Ilmeisesti Stenda-Werke kuitenkin aloitti valmistuksen vasta sodan jälkeen Becker & Holländerin vanhoilla koneilla.


Beholla 7.65 D.R.P. Zoom


Ensimmäinen maailmansota

Ensimmäisen maailmasodan aikana Beholla-pistooli oli Saksan keisarillisen armeijan ns. toissijainen henkilökohtainen ase. Saksan keisarillinen armeija tilasi koko Beholla-pistoolien tuotannon. Kuitenkin osa aseista meni syystä tai toisesta siviilimarkkinoille, suurin osa kuitenkin vasta sodan jälkeen.

Vuosina 1915–1916 valmistettujen pistoolien kahvalevyt valmistettiin kovasta kumista ja niihin ajettiin BH-monogrammi. Myöhemmin valmistetuissa aseissa siirryttiin puisiin kahvalevyihin.

Tuotanto

Asetta valmistettiin vuodesta 1915 alkaen, tuotannon päättyessä ensimmäisen maailmansodan loputtua vuonna 1918. Aseen kokonaistuotanto oli noin 45 000 kpl. Näistä aseista noin 15 000 – 16 000 leimattiin Saksan armeijan leimalla. Saksan armeijan leimalla varustettujen aseiden arvo on nykypäivänä noin 10–15 % suurempi, kuin ilman leimaa olevien.

Sodan jälkeen pistoolin otti tuotantoon Suhlissa sijaitseva Waffenfabrik August Mentz ja ilmeisesti myös Stenda-Werke GmbH. Aseen nimi Beholla korvattiin uudella nimellä, Menta, Stenda ja Leonhardtt, valmistajasta riippuen. Beholla-pistoolista on valmistettu ainakin neljä erilaista klooniversiota.

Asetta myytiin ensimmäisen maailmansodan aikana Saksan keisarillisen armeijan upseereille. Sen hinta 8.8.1917 oli 41 Saksan markkaa.

Valmistajan merkintöjä

Beholla-pistoolissa valmistajan merkinnät on sijoitettu luistin molemmin puolin. Luistin oikealla sivulla on asetehtaan nimi: ”Becker&Holländer. Waffenbau Suhl. Luistin vasemmalla sivulla on aseen mallimerkki ja kaliiperi: Selbstlade-Pistole ”Beholla” Val 7.65 D.R.P. Aseen sarjanumero on sijoitettu rungon vasemmalle sivulle, luistin alapuolelle. Sarjanumeron perään on lyöty savuttomanruudin tarkastusmerkintä ”kruunu ja N-kirjain”.


Beholla
Luistin vasemmalla sivulla teksti: Selbstlade-Pistole "Beholla" Cal. 7,65 D.R.P.

Beholla
Luistin oikealla sivulla teksti: Becker&Holländer.Waffenbau Suhl.

Suomessa

Suomen armeijan käytössä oli talvi- ja jatkosodan aikana useampia satoja erilaisia pistooleja. Useiden pistoolien kirjanpitomerkintänä luki vain; sekalainen, kaliiperi 6,35 ja 7,65. Vuonna 1942 näistä pistooleista oli kirjanpitoon merkitty nimellä vain 26 pistoolimerkkiä. 7,65-kaliiperinen Beholla-pistooli oli yksi näistä. Tiettävästi Beholla-pistooleja oli Suomen armeijan käytössä useita kymmeniä.


Back Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest E-mail BookmarkLähdeluettelo

★ 8.9.2012 (✪ 30.6.2015)

Waffenlager.net - Copyright © 2012–2017 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.