×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Sotilaspistoolit Pienoispistoolit Taskupistoolit Vanhat kiväärit Metsästyskiväärit Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaattikiväärit Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon
Authors Contact Us Copyright FAQ

Luodin läpäisykykytesti


Yleistä

Ammuksen läpäisykykyä mittaavia testejä on tehty suurin piirtein niin kauan kuin ruutiaseita on ollut käytössä. Tällä sivulla kerrotaan hieman FBI:n tekemistä läpäisykykytesteistä ja niiden kulusta. Ammusten läpäisykykyä kuvaavia tulosarvoja on koottu eri kaliiperin patruunoiden omille sivuille.

FBI:n (Federal Bureau of Investigation) eli Yhdysvaltojen keskusrikospoliisin suorittamissa luodin läpäisykykyä koskevissa testeissä ammutaan kahdeksan erilaista testiä, käyttäen kaikkiaan 40 patruunaa per patruunatyyppi.

Testiammunnan kohteet

Gelatiini

Puhdas gelatiini eli liivate on kiinteää, haurasta ja väriltään läpikuultavaa tai kellertävää. Liivatetta käytetään lukuisissa elintarvikkeissa lisäaineena, sen E-koodi on E441. Gelatiini valmistetaan yleensä sian nahasta, sian tai naudan luista, jänteistä ja suolista. Tämä proteiinista koostuva ruoka-aine valmistetaan edellä mainituista osista pitkään keittämällä.

Aseteollisuus käyttää gelatiinia simuloimaan luodin käyttäytymistä, erityisesti luodin läpäisytehoa kudososumassa. Gelatiinista käytetään myös nimitystä ballistinen hyytelö. Läpäisytestien gelatiinimassan koostumus on 10 % ballistista gelatiinia (Kind & Knox 250-A), jota sekoitetaan veteen suhteessa 1/9. Eli yksi osa gelatiinia ja yhdeksän osaa vettä. Valmistettu gelatiinikuutio (koko 16" x 16") asetetaan 20 minuutiksi +4 ºC (39,2 ºF) lämpötilaan ennen ampumista. Gelatiinin koostumuksen ja lämpötilan on määritellyt Yhdysvaltojen armeijan haavaballistiikan tutkimuslaboratorio (US Army Wound Ballistics Research Laboratory).

Gelatiinin kalibroinnissa käytetään .177 kaliiperin teräs BB-patruunaa, joka ammutaan 177 m/s (590 fps) nopeudella. Kalibrointi standardina pidetään 8,5 cm läpäisyä.

Testeissä käytetään kahta erilaista gelatiinia; Bare Gelatin eli paljas gelatiini ja Clothed Gelatin (puuvilla sidosaineena).Lähdeluettelo

★ 1.10.2011 (✪ 30.9.2012 11:55)

Waffenlager.net - Copyright © 2012–2017 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.