×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Sotilaspistoolit Pienoispistoolit Taskupistoolit Vanhat kiväärit Metsästyskiväärit Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaattikiväärit Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon
Authors Contact Us Copyright FAQ

Kaliiperi 8 (Gauge 8)


Yleistä

Haulikon kaliiperi ilmoitetaan kaksiosaista numerosarjaa käyttämällä. Ensimmäinen numero tarkoittaa piipun sisähalkaisijaa ja toinen numero patruunapesän mittaa. Numeroarvojen määräytyminen kaliipereittain on aika erikoinen. Kaliiperi määräytyy sen mukaan kuinka monta piipun sisäpinnan halkaisijan kokoista pyöreää lyijypalloa saadaan paunasta (453,6 g) lyijyä.

Haulikon patruunoita ammutaan yleensä rihlaamattoman piipun läpi. Aseen osumakuvioon pyritään vaikuttamaan piipun supistuksilla. Useimpien haulikoiden piippuihin on olemassa vaihdettavia supistajia, jolla säädetään hauliparven tiheyttä sen jättäessä piipun.

Haulikon patruuna itsessään koostuu patruunan metallista valmistetusta kannasta, hylsystä (nykyään muovia, ennen pahvia), nallista, ruutipanoksesta, välitulpasta ja hauleista.


8-kaliiperinen haulikon patruuna (Eley)

Kaliiperi 8 (8 Gauge)

8-kaliiperin haulikkoa käytettiin 1800-luvun lopulla norsujahdissa Afrikassa. 8-kaliiperin patruunat oli ladattu ns. Paradox-luodilla.

8-kaliiperisen haulikon piipun sisähalkaisija on 21,21 mm (0,835"). 8-kaliiperisen haulikon piipun reikään sopivan lyijypallon paino vastaavasti on 56,70 grammaa (875 gr).

Suomessa

8-kaliiperiset haulikot ovat Suomessa todella harvinaisia. Näitä aseita on Suomessa ilmeisesti yksipiippuisina versioina vain muutama. Ilmeisesti joskus aikoinaan ollut myös rinnakkaispiippuinen 8-kaliiperinen haulikko. Tämä ase on ollut Suomessa ainoa laatuaan.

Järeä kaliiperi on todella tehokas, mutta sen harvinaisuus tekee siitä samalla kalliin ja patruunoidenkin saatavuus on erittäin huono.

Lähdeluettelo


★ 18.1.2015 (✪ 11.2.2015 12:00)

Waffenlager.net - Copyright © 2012–2017 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.