×

MENU

Pistoolit (1900–1945) Sotilaspistoolit Pienoispistoolit Taskupistoolit Vanhat kiväärit Metsästyskiväärit Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaattikiväärit Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet WW2 - raskaskalusto
Sitemap Updates Download Coming soon
Authors Contact Us Copyright FAQ

A-TEC Carbon02


Yleistä

Norjalainen äänenvaimennin valmistaja A-TEC on vuonna 2014 kehittänyt metsästyskäyttöön äänenvaimentimen A-TEC Carbon02. Carbon02 on suunniteltu lähinnä metsästäjälle, jotka haluavat kevyen vaimentimen hyvällä vaimennusteholla. Äänenvaimentimen hiilikuituputki ei myöskään ”soi” osuessaan oksiin yms. ja siten paljasta metsästäjän sijaintia riistaeläimelle.

Vaimenninta on valmistettu viidelle kaliiperiluokalle; max .224, – 22-250, 6.5 mm, .30, .338 ja .375. Kiinnittämistä varten on muutamia kierrevaihtoehtoja piipun paksuuden mukaan (M14x1, M15x1 ja M17x1 Spig). Vaimentimen äänenvaimennuskyky on noin –28–32 dB, .308 Win kaliiperisen kiväärin laukaisumelusta, mitattuna yhden metrin päästä piipusta.A-TEC Carbon02
A-TEC Carbon02


Rakenne

A-TEC Carbon02 äänenvaimentimen 235 mm pitkä runkoputki on valmistettu kestävästä hiilikuidusta. Sen sisälle, resonaattorikammioon on kiinnitetty alumiinista valmistetut välilevyt (haittalevyt), jotka jakavat kammion useisiin pienempiin kammioihin. Vaimennin on valmistettu CNC-koneistamalla. Vaimennin jatkaa asetta vain 155 mm, koska se teleskooppi rakenteensa ansiosta asennetaan osin piipun päälle, alla olevan kuvan mukaisesti. Vaimentimen mukana toimitetaan aseen piipun päähän tuleva tiivistysholkki.

A-TEC Carbon02 vaimentimen mitat

Safety Tag

Carbon02 äänenvaimentimen vaippamateriaali on hiilikuitua, joka on kestävää, mutta samalla yhdessä alumiinista valmistettujen sisäosien kanssa herkkä lämpötilamuutoksille. Tästä johtuen Carbon02 vaimenninta on välillä jäähdyteltävä, varsinkin jos ammutaan useita nopeita laukauksia. Vaimentimen tulisi kestää 10 perättäistä laukausta valitun kaliiperin normaalilatauksella varustetuilla patruunoilla (ns. standardi patruunoilla), ennen jäähdytys tarvetta.

Vaimentimen kyljessä on pyöreä, valko-puna-musta lämpötilan varoitusmerkki (Safety Tag). Safety Tagissa on merkinnät varoitus (WARNING) ja lopeta käyttö (STOP USE). Merkintöjen kohdalla on lämpötilaa indikoivat täplät. Kun täplä on valkoinen, lämpötila ei ole liian korkea ja vaimenninta voi käyttää. Kun täplä muuttuu mustaksi, ilmoittaa se ensiksi varoituksen (eli WARNING täplä on musta), jolloin on syytä lopettaa käyttö ja jäähdyttää vaimennin. Jos ammuntaa tästä huolimatta jatketaan ja lämpeneminen jatkuu, muuttuu myös lopeta käyttö (STOP USE) täplä mustaksi. Tällöin on jo ylitetty lämpenemisen turvaraja ja hiilikuidusta valmistettu vaippaosa on jo vaurioitunut peruuttamattomasti. Ennen seuraavaa käyttöä, on vaurioitunut vaippaosa vaihdettava.

Oikeanpuoleisessa Safaty Tag ilmaisimessa on jo lämpenemisen varoitusraja ylitetty.

Huomattavaa on myös, että lämpötilavaroitus (Safety Tag) toimii vain kerran. Eli Safety Tag on kertakäyttöinen.

Huolto

Käytön jälkeen äänenvaimennin tulee irrottaa aseesta ja jäähdyttää. Vaimennin ei ole huoltopurettava, joten suurimmat hiukkaset voi ravistaa ulos tai puhaltaa paineilmalla pois. Vaimentimen tulee antaa kuivua kunnolla, niin että ilma pääsee kulkemaan vaimentimen molemmista päistä. Kuivumisen jälkeen vaimentimen sisään voidaan ruiskuttaa aerosolipullosta pieni määrä öljyä.

Suomen aselaki

Nykyisin voimassa olevan aselain mukaan äänenvaimennin on luvanvarainen osa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hankittaessa aseeseen äänenvaimennin on ampuma-aseen haltijan pystyttävä esittämään aseen hallussapitolupa vaimentimen myyjälle. Jos ampuma-asetta ei ole, on äänenvaimentimelle oltava oma lupansa, mutta tämä lienee hyvin teoreettinen tilanne, sillä eihän äänenvaimentimella tee mitään ilman asetta.

Tekniset tiedot


• vaimentimen pituus 235 mm
• piipun ylitys 155 mm
• halkaisija 48 mm
• paino 320 g
• vaipan materiaali Hiilikuitu
• sisäosien materiaali Alumiini
• kiinnityskierre M14x1, M15x1 ja M17x1 Spig
• vaimennus (.308 Win) 28–32 dB
• vaimennus (6.5x55) 36 dB
Lähdeluettelo


  • A-TEC Carbon02 käyttöohje
  • A-TEC Carbon02, url: http://www.nordis.fi, 17.1.2016
  • A-TEC Carbon02, url: http://www.wingevapen.no, 17.1.2016
  • A-TEC Carbon, url: http://www.gunmart.net, 17.1.2016
  • ★ 12.1.2016 (✪ 19.1.2016 16:00)

    Waffenlager.net - Copyright © 2012–2017 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.