Mauser K98k Tarkka-ampujat
Yleistä

Mauser K98k oli ZF-4 kiikaritähtäimellä varustettuna Saksan tarkka-ampujien suosituin ase. Se palveli tarkka-ampujien käytössä läpi toisen maailmansodan. Suosionsa se saavutti tarkkuudella ja luotettavuudella. Mauser K98k:n päällä käytettiin tähtäinkiikareiden vähyyden vuoksi suhteellisen useaa kiikarimerkkiä. Tärkeimpiä merkkejä olivat ZF 41, Zielvier, Carl Zeiss Jena Zielsechs, ZF 39, ZF 4 ja ZF 41/1. Saksalaiset varustivat sodan aikana kaikkiaan noin 200 000 K98k-kivääriä kiikaritähtäimellä, näistä noin puolet oli varustettu ZF 41 tähtäimellä.


ZF K 43 kiikaritähtäin, Opticotechna G.m.b.H. (dow) Prerau

Kiikaritähtäimien valmistajia:

Koodi Tehdas Paikkakunta
bek Hensoldt Werk für Optik und Mechanik Herborn
blc Carl Zeiss, Militärabteilung Jena
bmj Hensoldt & Sohne, Optische Werk A.G. Wetzlar
bzz J.G. Farbenindustrie A.G., Camerawerk München
cad Karl Kahles, Optiker Vienna
cag D. Swarovski, Glasfabrik und Tyrolit-S. -Werk Wattens
clb Dr. F.A. Wöhler, Optische Fabrik Kassel
cxn Emil Busch A.G. Optische Industrie Rathenow
ddv Oculus, Spezialfabrik, Ophthalmologischer Instrumente Berlin
ddx Voigtlander & Sohn A.G. Braunschweig
dkl Josef Schneider & Co., Optische Werke Kreuznach
dow Opticotechna G.m.b.H. Prerau
dym Runge & Kaulfuss, Fabrik f. Feinmecha- und Optik Rathenow
eso Optiche Werke G. Rodenstock München
fvs Spindler & hoyer Mechanik und Optische Werksatte Gottingen
fzg Feinmechanik e. G.m.b.H. Kassel
gkp Ruf & Co., Nachfolger der optischen Werke Kassel
hap Kohl A.G., Physikalische Apparate/Laboratoriums Einr. Chemnitz
jve Ernst Ludwik, Optisches Werk Weixdorf
kay Ford-Werke A.G. Berlin
kov Etablissement Barbier, Berbard et Turenne Paris
mow C.W. Crous & Co, Seidenweberei Berga Berg
rln Carl Zeiss, Militärabteilung Jena

Tarkka-ampujat olivat ehdottomasti armeijan eliittiä. Tarkka-ampujiin valittiin parhaat ampujat, joilla piti olla vähintään vuoden mittainen rintamakokemus. Aselajimerkistä sanottiin, että se tuli repiä välittömästi irti asepuvusta vangiksi joutumisen uhatessa. Puna-armeijan sotilailla oli paha tapa likvitoida kaikki käsiinsä saamat, tätä merkkiä kantavat tarkka-ampujat.


3.Vuoristodivisioonan kolme parasta tarkka-ampujaa

1. Matthias Hetzenauer, Tirolista. Saapui itärintamalle 1943 ja taisteli siellä sodan loppuun asti. Saavutti 345 varmistettua tappoa, ollen Saksan paras tarkka-ampuja. Aseina hänellä oli K98k 6-kertaa suurentavalla kiikaritähtäimellä, sekä Gewehr G43 4-kertaa suurentavalla kiikarilla. Hänen mielestään 400 metrin matkalle sopivin kiikari oli neljä kertaa suurentava ja yli 1 000 metrin matkalle kuusi kertaa suurentava. Hän osui seisovaan mieheen 700 - 800 metrin matkalta ilman virheen mahdollisuutta. Hän oli ampunut yli 1 100 metrin päähän seisovan miehen näyttääkseen viholliselle, ettei ollut turvassa edes sillä etäisyydellä.


2. Sepp Allerberger Salzburgista. Saapui itärintamalle joulukuussa 1942 palvellen siellä sodan loppuun asti. Hän saavutti 257 varmistettua tappoa, ollen Saksan toiseksi paras tarkka-ampuja. Aseina hänellä oli venäläinen sotasaaliskiikarikivääri, sekä K98k kuusi kertaa suurentavalla kiikaritähtäimellä.


3. Helmut Wirnsberger Styriasta. Saapui itärintamalle syyskuussa 1942, palvellen siellä sodan loppuun asti. Hän saavutti 64 varmistettua tappoa. Haavoittumisensa jälkeen hän toimi tarkka-ampujien kouluttajana. Aseina hänellä oli K98k, 1.5 kertaa suurentavalla kiikarilla, K98 neljä kertaa suurentavalla kiikarilla, sekä G54 neljä kertaa suurentavalla kiikarilla. Hän toimi pataljoonan tarkka-ampujaryhmän johtajana, jossa oli 22 miestä. Kuusi heistä yleensä pysyi pataljoonassa, loput olivat komppanioissa. Tarkka-ampujat toimivat aina pareina, toinen ampui ja toinen tarkkaili. Tarkka-ampujia ei käytetty yötaisteluissa, koska heitä pidettiin siihen liian arvokkaina.
Lähteet
- The K98k Rifle, Propaganda series vol. I, G. de Vries & B. J. Martens, 2005
- Arma Fennica 2 - Sotilasaseet, Timo Hyytinen, Jyväskylä 2002
- The German Sniper 1914 - 1945, Peter R. Senich, 1982
- The Mauser 98k rifle, url: http://www.mauser98k.internetdsl.pl, 18.8.2010

★ 18.8.2010 (✪ 7.10.2012 20:45)
Saksan tarkka-ampujien hihamerkki "Scharfschützenbzeichen". Merkki otettiin käyttöön elokuun 20.päivänä vuonna 1944. Merkin sai vain vähintään 20 "kaatoa" tehnyt tarkka-ampuja. Merkistä oli olemassa kolme luokkaa; 20, 40 ja 60 "kaatoa" tehneille tarkka-ampujille.
Waffenlager.net - Copyright © 2010 - 2015 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.